Hrad Malenovice se chlubí svými zvláštnostmi: Ze záchodu mají kapli a vystavují sloní kostru

Hrad Malenovice

Hrad, kterým vás provedeme, založil moravský markrabě Jan Jindřich a svého času ho neúspěšně obléhal i husitský král Jiří z Poděbrad. Uvnitř hradeb vás kromě mnoha historických artefaktů určitě zaujme i zoologická expozice, kde narazíte na jednu opravdu velkou kuriozitu: jedinou veřejnosti přístupnou sloní kostru u nás. Následující řádky budou patřit hradu ve zlínských Malenovicích.

Hrad Malenovice leží na západním výběžku Tlusté hory, asi pět kilometrů od centra Zlína. Ve 14. století ho založil moravský markrabě Jan Jindřich, mladší bratr krále a císaře Karla IV. Mimochodem, tito dva bratři měli po celý život velmi blízký vztah, což ve středověku tak běžné nebylo. „Původně to byl hrad gotický, který přešel do vlastnictví šlechtických rodů. Ty si hrad přestavěly k obrazu svému, chtěly mít pohodlné bydlení. Byly tu přestavby renesanční, ty uskutečnili Tetourové z Tetova, a pak barokní, které provedli Lichtenštejnové z Kastelkornu. Posledními majiteli byli Šternberkové,“ vypráví kastelán Luděk Bubeník.

Po každém z těchto významných rodů zůstaly na hradě nesmazatelné stopy. Četné přestavby ale s sebou někdy přinášely i velmi nečekaná spojení. „Hradní kaplička byla funkční v první polovině 18. století, nicméně tento prostor byl dříve využíván jako prevét,“ zmiňuje zvláštnost kastelán v pořadu Prima Česko.

V 90. letech při opravě fasády vykoukla znovu na svět původní gotická okna. Historici předpokládají, že se jedná o nejstarší část hradu. Právě tady zřejmě byl původní markraběcí palác.

ČTĚTE TAKÉ: Architektonický skvost v srdci Pardubic. Automatické mlýny mísí historii s uměním

Po druhé světové válce byl hrad zestátněn a od roku 1957 je přístupný veřejnosti. Zlínské Muzeum jihovýchodní Moravy do hradu umístilo velké množství sbírkových předmětů.

Návštěvníci ovšem budou nejvíce vzpomínat na populární zoologickou expozici. Hlavním lákadlem je kostra slona indického. Možná vás překvapí, že se jedná o jedinou veřejně přístupnou sloní kostru v Česku. „Kostra patřila slonici, která se jmenovala Sumatra. Sumatra byla dlouho v majetku cirkusu Kludski, drezúra se na ní podepsala třeba ve formě zlomenin žeber…,“ líčí Petr Hrabina, lektor a zoolog z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Na hradě se přes léto koná i celá řada edukačních programů, a to především pro děti. „Vysvětlujeme, že co vnímáme jako plevel, naši předkové viděli jako magickou zázračnou bylinu. Typickým příkladem je bez černý. Dozvídáme se o starých Keltech, kteří tuto rostlinu velmi uctívali, a její pokácení dokonce trestali smrtí,“ vykládá lektorka Jana Trnčáková.

Malenovický hrad je otevřen od dubna do října, a to od deseti do sedmnácti hodin.

Tagy:
hrad kostra rekonstrukce Karel IV. Zlín kaple Česko Druhá světová válka Jiří z Poděbrad Jan Jindřich Malenovice Hrad Malenovice