Lidé váhají, zda si půjčit na vánoční dárky. Odborníci varují před vysokými úroky

Půjčky před Vánocemi

Vánoce se blíží a lidé řeší, jestli si na ně půjčit, nebo ne. Téměř šest procent lidí uvažuje, že si na vánoční dárky půjčí. Vyplývá to z posledního průzkumu agentury IPSOS. Odborníci jednoznačně varují před tím, aby se lidé kvůli svátkům zadlužili. I když se mohou zdát některé půjčky na první pohled výhodné, pokud nejsou splacené včas, úroky se pořádně nasčítají.

Obchody se už plní vánoční výzdobou a ruku v ruce s ní jdou i různé akce, které mají jediný cíl, vydělat co nejvíce peněz. Leckteré prodejny nabízí možnost zaplatit zboží později, a to i bez úroků. „Klasicky před Vánoci narůstají ceny zboží, které jsou pak levnější v povánočních výprodejích, takže lidé nezaplatí na úrocích žádné peníze navíc, ale následně by si zboží mohli koupit levněji, takže se to stejně nevyplatí,“ říká ekonom Štěpán Křeček.

Pokud by někdo přece jen na takovou hru přistoupil, je extrémně důležité, aby platil včas. „V případě, že se dostaneme do nějakého prodlení, a byť i jen o den nestihneme odeslat splátku, tak nám naskakují úroky v řádech desítek, někdy i stovek procent,“ popisuje vedoucí právní poradny dTestu Jana Marková.

Nejdražší Vánoce

Letošní Vánoce budou podle odborníků ty vůbec nejdražší, jaké jsme kdy zažili. „Bude se komplikovat dodávka některého zboží. Takže je možné, že například hračky na dálkové ovládání, plyšové hračky, některé hudební nástroje, elektronika nebudou na trhu, a proto se ceny mohou šplhat výš,“ vysvětluje Křeček.

U půjček je důležité zvážit jejich výhodnost dle údaje RPSN (roční procentní sazba nákladů). Tedy údaje, který říká, na kolik nás půjčka celkem vyjde. „RPSN bývá vyšší než úroková sazba, jsou v ní různé poplatky, třeba za sjednání úvěru, které jsou s ním spjaty, takže největší úskalí je spočítat si, jestli já na ten úvěr opravdu mám,“ říká Marková.

Pokud by si někdo chtěl půjčit například 20 tisíc korun, které by splácel dalšího půl roku zhruba po částkách 3 400 korun, zaplatí nakonec 20 324. V momentě, kdy ale nebudete splácet, může banka v krajním případě poslat exekutora. „Dobrá zpráva je, že 80 procent lidí má averzi k Vánocům na dluh, ale šest procent lidí v současné chvíli uvažuje, že si na letošní Vánoce bude půjčovat,“ popisuje Jana Pokorná, mluvčí společnosti Zonky.

„Evidujeme nárůst poptávky po spotřebitelských úvěrech v předvánočním čase. Oproti začátku roku se jedná přibližně o patnácti až dvacetiprocentní nárůst,“ dodává mluvčí ČSOB Patrik Madle.

V neposlední řadě odborníci radí vůbec zvážit, jestli půjčku člověk opravdu potřebuje. „Vánoce by neměly být svátkem konzumu, ale svátkem setkávání se s bližními, aby je trávila rodina pohromadě. Na to nejsou potřeba žádné úvěry,“ říká Křeček.

Tagy:
Vánoce ekonomika půjčka banky úroky úrok ČSOB dluhy svátek Zonky Československá obchodní banka, a. s. Ipsos