Nervozita, touha po změně i návrat ke kořenům. Lidovci si volí nové vedení a hledají, kudy dál

Petr Hladík a Marian Jurečka na tiskové konferenci k dotačnímu programu Státního fondu životního prostředí Oprav dům po babičce

V pátek začíná sjezd lidovců

Nervozita, napětí i touha po změně – emoce, které jsou před volebním sjezdem lidovců ve vzduchu cítit nejvíce. Zatímco ještě začátkem týdne to vypadalo, že volba nového vedení bude spíš jen formalitou a na předních pozicích si vymění místo Marian Jurečka s Markem Výborným, den před sjezdem se o slovo hlásí kritici současného vedení. Do čela strany jsou nominovány i čtyři ženy, mezi nimi i bývalá miss a současná starostka Kravař Monika Brzesková (Žídková).

Lidovci se už víc než rok potácí na hranici volitelnosti do Poslanecké sněmovny a od velké části straníků zaznívá, že hlavní vinu za to nese současný předseda Marian Jurečka i další ministři. Většina z nich proto ani neočekávala, že Marian Jurečka bude o post předsedy znovu usilovat, ten nicméně překvapil a poté, co se kandidatury vzdal hejtman Jan Grolich, oznámil, že by stranu rád v rámci koalice Spolu do voleb v roce 2025 vedl opět.

K TÉMATU: Lidovci se chtějí zbavit Zdechovského. Podle straníků dluží peníze za kampaň. Je to lež, tvrdí

Podle informací CNN Prima NEWS i přes špatný výsledek strany jistou šanci stále má. Nicméně většina se shoduje, že nejkonsenzuálnějším kandidátem je jeho vyzyvatel Marek Výborný, byť také nepředstavuje žádanou změnu. „Marek je tím, na kom se shodnou všechny proudy uvnitř lidovců. Jediné, co by mu mohlo uškodit, je, že si jako prvního místopředsedu vybral Petra Hladíka. Ve straně je strašně neoblíbený,“ uvedl CNN Prima NEWS zdroj z vedení strany.

Ve straně je cítit nervozita

Všechno tak ještě do čtvrtka nasvědčovalo tomu, že Výborný se do čela lidovců vrátí, nicméně poslední vývoj a přihlášení nových kandidátů situaci trochu komplikuje a jistý si nemůže být nikdo ničím.

„Nebudu lhát, nervozita ve straně cítit je. Je patrný velký tlak na změnu, ale spíš toho ražení Honzy Grolicha, který ale nekandiduje. To, že kandiduje Šimon Heller nebo Jiří Čunek, vnímám spíš jako protestní hlasy z konzervativního křídla. Nicméně pokud by dokázali oslovit dost delegátů, možné je všechno. Marian Jurečka i Petr Hladík jsou nervózní, to je evidentní,“ popsal CNN Prima NEWS vysoce postavený člen strany.

Zatímco ještě minulý týden na předsedu oficiálně kandidaturu oznámili pouze současný předseda Marian Jurečka a bývalý šéf Marek Výborný, den před sjezdem už je kandidátů minimálně sedm. Mezi nimi je například další bývalý předseda Pavel Bělobrádek. Ten pro CNN Prima NEWS před časem v rozhovoru uvedl, že je připraven straně pomoci, pokud po tom bude poptávka, ale rozhodně v současném směru, který nastolil Marian Jurečka.

„Jsem připraven pomoci, bude-li o to zájem. Pokud budeme pokračovat v tom, co se děje doteď a s čím nejsem dlouhodobě spokojen a netajím se tím, tak na tom se podílet nechci. Nechci být součástí něčeho, co nepovede k úspěchu,“ uvedl Bělobrádek, který získal od straníků jednu nominaci.

Zachrání lidovce Kaplan?

Tu získala i bývalá europoslankyně a dnes poradkyně ministra Marka Výborného Michaela Šojdrová. O tom, že by se o křeslo předsedkyně strany nyní ucházela, ale neuvažuje. Redakci CNN Prima NEWS uvedla, že se chce věnovat především své práci na resortu zemědělství a sdružení žen KDU-ČSL.

Reálně o postu předsedy naopakuvažují  kandidáti z konzervativnějšího křídla lidovců – tedy poslanec Jiří Heller nebo senátor Jiří Čunek. Ani jeden z nich se netají kritikou současného vedení a případnou náhradu Marka Výborného za Mariana Jurečka nevnímají jako potřebnou změnu, na kterou lidovci čekají.

Kartami může zamýchat i předseda pražské organizace Tomáš Kaplan, který, jak se zdá, oslovuje jak liberálnější část lidovců, tak i ty, kteří usilují o návrat k tradičnímu lidovectví.

„Je to snaha o jakousi alternativu a oponentní pohled, protože současné vedení reprezentuje směr, se kterým nesouzním. V žádném ze tří kandidátů, kteří byli původně představeni, necítím změnu. Chtěl jsem to zvednout jen pro to, abych nabídl právě tu změnu, po které všichni voláme, ale do poslední chvíle se k tomu nikdo neměl,“ řekl CNN Prima NEWS Tomáš Kaplan, který je částí straníků vnímán právě jako umírněnější kandidát z liberálnější části lidovců. Může tak představovat velmi zajímavou alternativu třeba pro ty, kteří vyjadřovali podporu hejtmanovi Janu Grolichovi, který nakonec na šéfa strany nekandiduje.

Pro některé možná překvapivě, ale Kaplan oslovuje i konzervativnější lidovce. „Tomáš Kaplan je příjemné překvapení. Je to středový kandidát mírně liberální z Prahy, který může překvapit a byla by to zajímavá změna,“ zhodnotil jeho ambice předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek.

Čunek: Nechci dva tatínky a dvě maminky

Šimon Heller nebo Jiří Čunek se naopak netají tím, že je třeba stranu jasně nasměrovat zpět k čistě konzervativnímu pojetí politiky.

„Konzervativní znamená, že to jsou témata, která tady už jsou. Nejsem pro liberální rozvoj pokusů, jestli dva tatínci nebo dvě maminky budou děti vychovávat lépe. Anebo pokus, který je zhoubný pro evropskou i americkou společnost – že každý, kdo si vzpomene, že se cítí být mužem, ženou nebo kočkou, tak tomu dá společnost zelenou,“ uvedl například v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Jiří Čunek.

Velmi zajímavé budou volby i na postech prvního místopředsedy a řadových předsedů. Lidovci si během pátku a soboty budou volit celkem pětičlenné vedení. Do čela strany by rády usedly i ženy – na post místopředsedkyně kandidují celkem tři. Mezi nejznámější jména můžeme řadit například starostku Kravař v Moravskoslezském kraji Moniku Brzeskovou (Žídkovou), kterou si veřejnost jistě bude pamatovat ze soutěže krásy. Miss České republiky se stala v roce 1995.

Volební sjezd lidovců v Olomouci začíná v pátek v 10 hodin a bude trvat až do soboty. Nového předsedu by si straníci měli zvolit během sobotního odpoledne, večer by pak mohlo být známé celé nové předsednictvo. CNN Prima NEWS vám všechny informace ze sjezdu přinese v on-line reportáži.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čunek v čele lidovců by přispěl k zániku Spolu, říká Mlejnek. Má šanci dostat je opět do Sněmovny?

Tagy: