Mlejnek: Čunek v čele lidovců by přispěl k zániku Spolu. Má šanci dostat je opět do Sněmovny?

Jiří Čunek v Partii Terezie Tománkové

Čunek se chce stát šéfem lidovců

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) zavětřil šanci, řekl k rozhodnutí politika ucházet se o post lidovců politolog Josef Mlejnek. Pro CNN Prima NEWS rovněž poznamenal, že „zoufalí lidovci vsadí na Čunka, ovšem ten je dostane do vod národovectví, kde je přecpáno“. Zvolení senátora by také mohlo přispět k zániku značky Spolu. Jiný politolog Pavel Šaradín pro CNN Prima NEWS sdělil, že lidovci se budou rozhodovat mezi „drobnou a žádnou změnou“. Čunek však podle něj nemá sílu vést KDU-ČSL na celostátní úrovni a dovést ji k obhajobě mandátů ve Sněmovně.

Rozhodnutí Čunka ucházet se o post šéfa KDU-ČSL není podle Mlejnka něčím překvapivým. „Na adresu Mariana Jurečky, který hodlá předsednictví obhájit, se může snést kritika, že je ve straně dlouho a preference padají. Ani ministr Výborný není typem politického tahouna, který by skýtal šance, že by stranu posunul jiným směrem,“ sdělil politolog pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka chce zvýšit podporu v nezaměstnanosti v prvních měsících. Ke konci má klesnout

Senátor Čunek podle něj „zavětřil šanci“. „Strana je zoufalá a rozpolcená, musí v ní probíhat ostré debaty o tom, co podniknout, aby přežila. Jde totiž ke dnu,“ řekl.

Výraznou tvář, která by dokázala vytáhnout lidovce z nízkých preferencí, v řadách strany nevidí. „Pokud by Čunek případně uspěl, chtěl by stranu dostat do vod národovectví a konzervativních hodnot. Jenže na tomto spektru je už přecpáno,“ podotkl Mlejnek s tím, že s lidovci „to nevypadá dobře“.

Jurečka by podle politologa mohl „do vedení popostrčit Výborného“. „Nevím, co by mohl ministr práce vytáhnout z rukávu, aby nepříznivý trend změnil. Lidovci však mohou ze zoufalství zvolit Čunka s vidinou, že je vytáhne výše. Senátor vsadí na hájení tradičních názorů, jenže těmi se tu ohání kde kdo,“ míní vysokoškolský pedagog z Institutu politologických studií FSV UK.

KDU-ČSL by také pod jeho vedením mohlo přesedlat na kritiku vlády. „To by znamenalo další otřes pro vládní kabinet a nejspíše by to rovněž pohřbilo koalici Spolu. Žádnou překvapivou tvář do víkendového sjezdu neočekávám,“ zdůraznil Mlejnek.

Na přítomnost lidovců ve Sněmovně po volbách v příštím roce by si prý nevsadil. „Nejpravděpodobnější variantou je, že už v těchto lavicích nezasednou. Proto nevidím prostor pro spekulace, zda a za jakých podmínek by vstoupili do budoucí vlády,“ podotkl politolog.

Členové současného kabinetu podle něj mají jen jednu šanci: „Pokud chtějí lidovci vyhlížet pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory Parlamentu, musí uvnitř strany něco radikálně změnit. Nevím ale, zda je pro to ve straně potenciál.“

Šaradín: Lidovci čeká drobná nebo žádná změna

Překvapující je Čunkův krok pro vysokoškolského pedagoga Šaradína. „Dosud se držel v ústraní, ale podpora, které se mu dostalo v senátních volbách, mohla být spouštěčem pro toto rozhodnutí,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Staronový kandidát do předsednického křesla prý vnímá své konkurenty jako politiky, kteří jsou spojeni s vládou a chtějí pokračovat v uskupení Spolu, což on odmítá. „Lidovci budou zvažovat, zda bude lepší drobná změna, nebo žádná změna. K zásadnímu přeorientování lidovecké politiky nedojde,“ tvrdí Šaradín.

Ke změně ve straně ovšem podle něj dojít musí. „Nebude to ovšem nic radikálního. Kromě postu šéfa se to může týkat místopředsedů,“ podotkl pedagog z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Že by Čunek mohl KDU-ČSL oživit v prostoru konzervativní a národovecké politiky, vnímá Šaradín jako velice nepravděpodobné. „Jde o výraznou postavu v regionální politice. Na celostátní úrovni však nemá takovou sílu, aby dostal stranu nad pět procent ve sněmovních volbách,“ dodal.

O předsednické křeslo se Čunek utká během víkendového sjezdu strany s ministrem Výborným a dosavadním šéfem lidovců Jurečkou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé v náročných profesích se nedožijí důchodu, míní Ďurčo. Výjimky jsou cesta do pekla, řekl Křeček

Tagy: