Lipavský v Donbasu: Historie se nesmí opakovat. Ukrajinci mají právo směřovat na Západ

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský (Piráti), rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg, ministr zahraničních věcí Slovenska Ivan Korčok na Ukrajině

Ruská armáda se rozmístila v Bělorusku

Ukrajinci musí mít právo si sami zvolit, zda budou patřit k Západu. Uvedl to v pondělí český ministr zahraničí Jan Lipavský při návštěvě takzvané linie dotyku v ukrajinském Donbasu. Linie od sebe odděluje ukrajinská vládní vojska a proruské separatisty ovládající od roku 2014 některé oblasti na východě Ukrajiny.

„Ukrajinci musí mít právo se rozhodnout, zda budou patřit k Západu a přiblíží se Evropské unii a Severoatlantické alianci,“ řekl Lipavský při návštěvě kontrolního bodu u města Stanycja Luhanska. „Máme historickou zkušenost, když k nám vtrhla v roce 1968 cizí vojska. Ukrajina zažívá podobnou zkušenost teď,“ dodal ministr. Podle něj nelze dopustit, aby se historie opakovala.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u hranic s Ukrajinou desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tím obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu na Ukrajině. Moskva popírá, že má v plánu napadnout. Tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá kromě jiného záruku, že aliance nepřijme za svého člena Ukrajinu, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v blízkosti Ruska. Česká vláda stejně jako NATO či Spojené státy tento požadavek odmítá.

V přilbě a balistické vestě si český ministr společně se svým slovenským a rakouským protějškem Ivanem Korčokem a Alexanderem Schallenbergem udělali obrázek o vojenské a humanitární situaci v Donbasu v doprovodu gubernátora ukrajinské Luhanské oblasti Serhije Hajdaje.

Lipavský dříve uvedl, že svou cestou na Ukrajinu chce vyjádřit s východoevropskou zemí solidaritu v době ruského tlaku. Návštěvou linie dotyku podle něj Česko demonstruje, že stojí za Ukrajinou a podporuje její územní celistvost.

Vztahy Kyjeva a Moskvy jsou nepřátelské od roku 2014, kdy protesty svrhly ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Rusko následně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo ozbrojené povstání proruských separatistů v Donbasu, kteří vyhlásili dvě separatistické „lidové republiky“ v Luhansku a Doněcku. Boje na východě Ukrajiny si dosud vyžádaly 14 000 životů.

Ve Stanycji Luhanské vznikl v roce 2019 neformální „hraniční“ přechod mezi separatistickou Luhanskou lidovou republikou a zbytkem ukrajinského území. Denně po nově postavené lávce přes řeku Severní Doněc projde oběma směry v průměru 2 000 lidí. Dříve to bývalo v některé dny i 17 000.

Představitelé členských zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance se v posledních dnech střídají na Ukrajině ve vysokém tempu. Dnes pobývá v Kyjevě šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková, která má v plánu navštívit konfliktní oblast na východě země v úterý. V tento den přiletí na Ukrajinu prezident Emmanuel Macron, který bude v doprovodu ministra zahraničí Jeana-Yvese Le Driana jednat s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ve středu zavítá do ukrajinské metropole polský ministr zahraničí Zbiginiew Rau.

Tagy: