Projekty jsou jako naše děti. Pomáháme jim do světa, ale i po té na ně dohlížíme

Jejich práce by se na první dobrou dala přirovnat k dětským hrám. Popouštějí uzdu fantazii, kreslí, staví modely, radují se z každého kroku vpřed. Práce architektů s sebou ovšem nese obrovskou zodpovědnost a nároky. Díky nim máme kde bydlet, vzdělávat se, bavit se, žít a cítit se dobře. Jana Mastíková, která stojí v čele architektonické a projekční kanceláře Loxia, uznává rčení, že architektura je příroda tvořená člověkem. A jak dodává, i malá chyba může zkomplikovat životy mnoha lidí. Jak tedy správně stavět a jak si co do funkčnosti stojí Praha?

LOXIA znamená latinsky křivka. Je to promyšlený tvar, který má dokonalost přímky a volnost a svobodu čáry. Křivka je matematika a logika, nesmí být náhodná, tudíž v ní musí být i řád, respekt k zákonitostem a zodpovědnost. A takto v LOXIA tvoříme, promyšleně, jasně a zodpovědně, avšak stále volně, kreativně a svobodně.

Za 27 let své historie širokospektrální studio Loxia stihlo zrealizovat více než 120 projektů. Hlavy dohromady tu dává více než 50 architektů a projektantů, kteří se nezaleknou žádné výzvy. Společně navrhují a staví školky i školy, bytové domy (Loxia navrhla už více než 10 tisíc bytů) i obytné soubory či rodinné vily. Nebojí se stavět na zelené louce, odvaha jim nechybí ani při renovacích historických objektů.

Tři zásady

Mezi nejúspěšnější projekty se bez pochyby řadí budova radnice Prahy 12. Důvodů k hrdosti mají autoři, kteří ji nazývají Tři obrovské kostky cukru, několik. Mimo jiné i fakt, že od prvního tahu v návrhu až po kolaudaci uplynulo pouhých pět let. Dalším je bez pochyby získání ocenění v soutěži Stavba roku 2022.

V procesu je ale i řad dalších projektů, například Suomi Hloubětín či Tesla Hloubětín. Loxia staví také v Čimicích, v Chabrech či v Praze.

V Loxii vyznávají týmového ducha, přátelskou atmosféru a nadšení pro věc. A navíc se řídí třemi zásadami.

1. zásada: Tvoří

Tvůrčí proces si profesionálové v Loxii umí užít. To, co je ale při tvorbě nových návrhů zásadní, je kromě nápadu a vize i fáze plánování.

„Od počátku vidíme před očima náš dům stát. To je cíl, ke kterému naše cesta vede. Neopakujeme zažitá řešení, tvoříme svobodně, čerpáme jak z naší tradice a předchozích zkušeností, tak z toho, že se díváme kolem sebe, analyzujeme společnost a to, co se děje kolem nás a snažíme se předvídat, co přijde,“ uvádí tým projekční a architektonické kanceláře Loxia. V jejich partě nechybí odborníci na ekologickou architekturu i interiéry a i jejich cílem je maximální komplexnost. Ručí za kvalitu estetickou, provozně udržitelnou i ekonomickou a v neposlední řadě obchodně úspěšnou."

2. zásada: Bojují

Kdo se někdy snažil uspět s vlastním nápadem, dobře ví, že je potřeba ho obhájit. Loxia ke svým projektům přistupuje podobně jako k dětem. Dávají jim to nejlepší ze sebe, chrání je, obhajují a hledají jim jejich místo ve světě, kde budou platné a užitečné. „Nevzdáváme se a zápasíme s radostí. Zápas začíná nejprve u architektů na papíře, kdy musíme skloubit dohromady očekávání klienta, očekávání úřadů, očekávání společnosti a očekávání své vlastní. Po studii naše dítko dostává i druhého rodiče, a to inženýra. Architekt s inženýrem musí v projektu vše sladit tak, aby fungovala kvalita estetická, provozní a ekonomická. Oba rodiče mají na starosti inženýring a dohlíží na to, aby projekt získal všechna potřebná povolení a boj byl vítězný.“

3. zásada: Budují

I tady se dá pokračovat v rodičovském příměru. Stejně jako když děti vyrostou, nepřestáváme o ně pečovat a pomáhat jim, když je třeba, i architekti po úspěšném prosazení projektu pokračují v tvrdé dřině. „Tím, že projekt získá povolení, tak to pro nás nekončí. Architekti přenechají svoji roli inženýrům a ti dají našemu dítěti profesionální školu tak, aby ve světě obstálo a mohlo hrdě stát mezi ostatními. U některých projektů chceme jít ještě dál a jejich stavbu řídit, k čemuž máme zkušené členy týmu.“ U jiných dokonce profesionálové v Loxii zůstávají jako správci modelu mnohem delší dobu a poskytují podporu pro budoucí rozvoj, správu i údržbu projektu.

LOXIA

Naším cílem je dokonalý dům, který stojí kdekoliv na světě a přináší radost svým majitelům i těm, kdo ho užívají, nebo v něm žijí. Dům, který respektuje svoje okolí a životní prostředí, a současně dům, který se sám za sebe nestydí. Architektura není pouze umění, je to také tradiční a dlouhou historií prověřené řemeslo.

Jak architekti ovlivňují běžný život

Architektura zdaleka není jen o stavitelství a umění. Den co den se dotýká každého z nás. A právě na to musí architekti brát ohled především.

„Fascinuje mě, že tvoříme veškeré okolí kolem nás. Architektura je příroda tvořená člověkem. Mě fascinuje to, že když to uděláte špatně, tak můžete zatraceně mnoha lidem zkazit život,“ říká hlavní architektka Loxie.

Urbanismus v Praze: Prostoru k vylepšení je dost

„Urbanismus je souhrnná věda, která se zabývá tím, jak správně poskládat město. Nejde ani tak o to, jak domy vypadají, ale jestli jsou na správných místech. Jestli jsou ulice správně široké, jestli je školka, kde ji lidi potřebují, jestli je dostatek parků, jestli je to všechno propojeno správně metrem, tramvajemi apod.,“ vysvětluje hlavní architektka Jana Mastíková v pořadu Úspěšní.

Z vysvětlení jasně vyplývá, že urbanismus je důležitý především pro běžné obyvatele měst, kteří v nich žijí. A jak je na tom česká metropole? Prostoru k vylepšení má prý dost. „Praha je v některých částech uspořádaná správně, ale jsou i části, kde vidím, že by se dalo hodně vylepšit. Každá čtvrť v Praze funguje, ale když se dostanete na její okraj a než začne čtvrť nová, tak v těch okrajových pásech je ještě obrovské množství rozvojových ploch, kde by se dalo něco postavit,“ říká Jana Mastíková.

Tagy:
příroda architekt projekt architektura Praha mateřská škola Tesla Motors Stavba roku inženýr Loxia TESLA Hloubětín a.s.