Ostuda a podraz. Čeští politici se ostře pustili do Macrona za slova o Číně a USA

Evropa musí snížit svou závislost na USA a vyhnout se zatažení do konfrontace s Čínou kvůli Tchaj-wanu. Podle webu Politico to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, když se vracel z návštěvy Číny. Jeho slova rozčílila některé české politiky. Ti Macronovo prohlášení označují za ostudné, chybné i za podraz.

„Macron v Číně podrazil klíčové spojenectví Evropy a USA. V červnu se bude předvádět v Normandii na vojenských hřbitovech. Američané, Britové a Kanaďané se tam vylodili, aby osvobodili Francii. První den jich padlo více než 10 tisíc. Na to byli dobří. Teď (Macron) do USA kope. Nestydí se?“ nešetřila kritikou na sociálních sítích senátorka Miroslava Němcová (ODS).

„Podle Macrona musíme odolat tlaku, snížit svou závislost na Spojených státech a nenechat se zatáhnout do konfrontace mezi Čínou a USA kvůli Tchaj-wanu. Naprosto ostudné a chybné. Evropa musí naopak odolat úplně jinému tlaku a s USA vyvažovat sílu Číny,“ přidal se poslanec Marek Ženíšek (TOP 09).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smažte to, špehují nás. Svět se bojí čínského TikToku, kde všude už ho zakázali?

S pohledy svých kolegů z pětikoalice naopak nesouhlasil europoslanec Jan Zahradil (ODS), který směrem k Číně dlouhodobě zastává spíš vstřícnější postoj: „Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem Emmanuela Macrona. Musím ale uznat, že má koule, když to řekl. Má samozřejmě pravdu. Strategická autonomie Evropské unie zemřela potichu kvůli Ukrajině. Možná je čas ji vzkřísit.“

Macron podle webu Politico řekl, že velkým rizikem, kterému Evropa čelí, je zapletení se do krizí, které nejsou její. „Přesně to EU brání v budování strategické autonomie,“ řekl novinářům během letu z Pekingu. Macronovy třídenní návštěvy Číny se účastnila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Součástí cesty bylo jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

„Evropané nemůžou vyřešit krizi na Ukrajině, jak bychom mohli věrohodně mluvit k otázce Tchaj-wanu? Bylo by paradoxem, kdybychom překonáni panikou uvěřili, že jsme jen následovníky USA. Pokud se pnutí mezi Čínou a USA vyhrotí, nebudeme mít čas ani prostředky pro dosažení finanční ani strategické autonomie a staneme se vazaly,“ sdělil Macron novinářům.

Podle nich francouzský prezident zdůraznil „svou oblíbenou teorii strategické autonomie“ pro Evropu – pravděpodobně vedenou Francií – aby se stala „třetí supervelmocí“. Si Ťin-pchingova administrativa Macronův koncept strategické autonomie nadšeně podpořila, dodává Politico. Krátce poté, co Macron opustil Čínu, Peking spustil velké vojenské cvičení v přímé blízkosti Tchaj-wanu.

Zlý sen a nepoučitelnost

A jak se na poslední výroky Macrona koukají čeští komentátoři? „Nejen Maďaři, ale i Francouzi mají své zájmy a jiné představy,“ sdělil Dalibor Balšínek. „Zlý sen,“ dodal Roman Joch. Analytik a aktivista Andrej Poleščuk pak uvedl, že šéf Elysejského paláce je nepoučitelný.

Nejde zdaleka o první případ, kdy Macron za své zahraniční postoje čelil ostré kritice. Mnoha politikům se nepozdávají jeho telefonické hovory s ruským diktátorem Vladimirem Putinem, kterých za poslední měsíce proběhlo hned několik.

Z několika náznaků německé či francouzské zahraniční politiky také plyne, že by tyto dvě země byly v případě ruské invaze mnohem více – než například „americký“ či „polský“ proud – pro mír za cenu toho, že Ukrajina přijde o část svých území, která nyní okupuje ruská armáda.

Tagy: