Mafián, který krutostí přerostl Cosa Nostru. Denaro zabil 50 lidí, střílel už ve 14 letech

Italská policie zatkla mafiánského bosse Mattea Messina Denara, který byl na seznamu nejhledanějších osob dlouhých 30 let. Denaro byl šéfem Cosa Nostry, ke krutému životu ho vychoval už jeho otec, také mafián. 60letý italský boss zabil zhruba 50 lidí a páchal činy, které byly kontroverzní i v měřítkách mafie.

Říkali mu boss všech bossů. Případně Mafiánský playboy. Nebo také Diabolik, po vzoru nelítostné postavy z italského komiksu. Matteo Messina Denaro svou krutostí ovšem převyšoval nejen všechny komiksové záporáky, ale také ty největší zločince. Stal se mafiánem, který byl spíše než uvážlivým lídrem z kmotrovských filmů krystalickým padouchem. Teď ale sklapla past, po dlouhých letech Denara dopadla italská policie, informuje tamní agentura ANSA.

Se zbraní se zločinec učil střílet už ve 14 letech. Svou první oběť zavraždil o čtyři roky později. Celkem měl podle italských úřadů zabít asi 50 lidí, v nepřítomnosti byl odsouzen k doživotí.

K nekalému životu ho už odmalička vychovával jeho otec. Denaro postupně stoupal po mafiánském žebříčku a využíval toho, že předchozí lídři mafií končí v poutech nebo na hřbitovech. Nakonec se s největší pravděpodobností dostal až do čela obávané sicilské mafie Cosa Nostra.

Denaro se ale vymykal typické představě mafiána. Měl rád rychlá auta, krásné ženy a hodinky. Údajně má také nemanželské dítě, čímž se odlišoval od konzervativních předchůdců, kteří dávali na první místo tradiční rodinné hodnoty. Na rozdíl od většiny italských mafiánů také hodně cestoval, spolupracovníky měl ve Venezuele, Belgii i Německu.

Ačkoli většina jeho peněz pocházela z trestné činnosti, sem tam si vydělal nějakou tu liru či euro legálně. Má například podíl v sicilském supermarketovém řetězci a vlastní rozsáhlé olivové háje.

Nejhorší bossovy zločiny

Do historie se ale zapsal převážně krvavým písmem. A to zejména prostřednictvím dvou vzájemně propojených kauz. V roce 1992 Denaro nařídil bombové útoky na dva soudce – Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina – kteří se po celý život snažili potírat mafiánské zločiny.

V reakci na vraždy soudců italská vláda vyhlásila tažení proti mafii a zpřísnila podmínky uvězněných zločinců. To vedlo k další reakci ze strany Palerma. Mafiánští bossové včetně Denara zorganizovali sérii bombových útoků, při kterých zemřelo deset lidí a dalších 93 vyvázlo se zraněními.

Soumrak padoucha

Posledních několik let byl Denaro v ústraní. Podle médií ale stále působil v mafii jako mocná figura. Proslýchalo se, že podstoupil v Bulharsku plastiku obličeje. Nakonec ale spravedlnosti neušel.

V půlce ledna ho po třiceti letech konečně dopadla italská policie. Denara nalezli v rodné Sicílii, na klinice v Palermu. Tam skončil jeho zločinecký příběh.

Tagy: