Maier: Dovoz obilí z Ukrajiny nás neohrožuje. Ať zemědělci protestují před americkou burzou

Zemědělci plánují na příští týden protesty.

Agrární ekonom Tomáš Maier a místopředseda Zemědělského svazu Jaroslav Vaňous o situaci v zemědělství

Ukrajinské dovozy u nás nikoho neohrožují, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS agrární ekonom z České zemědělské univerzity Tomáš Maier. Místopředseda Zemědělského svazu Jaroslav Vaňous s tím ale nesouhlasí, jelikož podle něj leckdy není kam obilí vyvézt.

Musíme si uvědomit, že zemědělci jednou zažívají dobrý rok a jednou špatný, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Tomáš Maier. „Je to naprosto přirozené podnikatelské riziko a myslím si, že v současné době určitě není nutné nějakým způsobem zasahovat do cen nebo je regulovat,“ uvedl Maier.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mezi farmáři to vře. Byrokracie v českém zemědělství je horší než v EU, varuje analytik

Zároveň podotkl, že ukrajinské dovozy u nás nikoho neohrožují. „Když si vezmeme statistiky dovozů agrárních komodit a potravin k nám, tak 18 procent jde z Německa, 16 procent z Polska a 1,4 procenta z Ukrajiny. To je prostě množství, které ani náhodou nemůže hýbat cenou,“ řekl Maier.

Podotkl, že trhy jsou propojené a například ceny pšenice, řepky nebo slunečnice se určují na světových trzích. „Pokud bych trošku nadneseně mohl zemědělcům doporučit, tak jestli chtějí protestovat proti nízkým cenám, měli by jít před chicagskou burzu do Spojených států amerických,“ sdělil Maier.

S tím, že nás dovozy z Ukrajiny neohrožují, ale nesouhlasí místopředseda Zemědělského svazu Jaroslav Vaňous. „Z této republiky se musí každý rok odvézt zhruba tři miliony tun obilí, a pokud není kam, tak to má zásadní dopad na české zemědělce. Jsou známé i případy, kdy odběratel odmítl naložit již zasmluvněné komodity,“ sdělil Vaňous.

Více o situaci v zemědělství i chystaných protestech v Praze se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
Polsko zemědělství Ukrajina Evropská unie burza USA Praha Zemědělský svaz České republiky obilniny Česká zemědělská univerzita v Praze