Hamáček: Mají otevřeno a drze se tím chlubí. Rebelujícím podnikům má hrozit roční zákaz

Policie v pivovaru Malý Janek

Tisková konference ČSSD

Vláda chce přitvrdit vůči podnikatelům, kteří opakovaně porušují protikoronavirová opatření. Hrozit by jim mohl až roční zákaz činnosti. Návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) kabinet na pondělním jednání schválil. Podle Hamáčka se provozovatelé „drze chlubí“ tím, že mají i přes nařízení vlády dál otevřeno.

„Každý den dostávám maily od občanů, kteří mě upozorňují na zejména restaurace, které ignorují ta nařízení, mají otevřeno, ještě se tím drze chlubí, a ti policisté, kteří na místo dorazí, jsou bezmocní,“ prohlásil Hamáček v pondělí na tiskové konferenci ČSSD k aktuální situaci. Vláda se podle něj snaží získat „páku na chronické porušovatele“ protikoronavirových opatření.

„Určitá část provozovatelů restaurací, hotelů nebo lanovek opakovaně a cíleně porušuje vládní nařízení. Komplikuje tím práci policii i přeplněným nemocnicím. Stát musí dostat efektivní nástroj, jak tomu zabránit,“ dodal ministr vnitra.

Kromě pokuty by tak měl rebelujícím podnikatelům hrozit i roční zákaz činnosti. Návrh novel k zákonu o krizovém řízení a zákonu o odpovědnosti za přestupky, které předložil Hamáček, vláda v pondělí schválila. Ve Sněmovně chce vicepremiér novely projednat zrychleně v rámci režimu legislativní nouze.

Bič na občany nechystáme

Do registru přestupků by se také měly nově zaznamenávat i porušení opatření vydaných na základě krizového zákona. Policie i úřady by se tak mohly lépe orientovat a rozhodovat podle toho, zda šlo o první přestupek, či nikoliv. „Dáváme správním orgánům i policii možnost zohlednit, zda je přestupek krizového opatření páchán opakovaně, a tomu přizpůsobit výši i druh sankce,“ doplnil šéf Ústředního krizového štábu.

Správní orgán by také měl policisty informovat o tom, jak ve správním řízení rozhodl. Takovou povinnost v současnosti nemá. Hamáček si od změny slibuje, že policie bude vědět, zda někdo, kdo porušil opatření v Praze, už totéž neudělal například v Teplicích a pak se neproviní ještě ve Znojmě.

Hamáček zároveň zdůraznil, že se nechystá žádný bič na občany. „Ta snaha je jednoduchá. Snaha je, aby kvůli pár procentům těch, kteří buď nerespektují nařízení, nebo si z toho ještě dělají kabaret, nedocházelo k ohrožení života té drtivé většiny slušných lidí, kteří ta opatření dodržují a pak jsou frustrováni, když čtou články o otevřených restauracích a sjezdovkách,“ sdělil.

Úpravy a vyšší postihy se týkají jen porušování krizových opatření nařízených vládou, tedy například zákazu provozování služeb nebo omezení pohybu. Netýká se naopak například nošení roušek. Správní orgán i policisté mají díky registru dostat možnost zohlednit, jestli je přestupek krizového opatření páchán opakovaně, a tomu přizpůsobit výši i druh sankce.

Tagy: