PŘEHLEDNĚ: Paušální daň se opět zvyšuje. Podívejte se o kolik a dokdy je možná změna

Paušální daň pomůže od vyplňování daňového přiznání

Živnostníci a podnikatelé budou letos velmi nemile překvapeni. Zejména těm s nižšími příjmy totiž citelně vzroste měsíční odvod u paušální daně. Stále se ale může vyplatit v porovnání s posíláním dvou částek na sociální a zdravotní pojištění, vyplňováním přehledů a daňového přiznání. Zájemci o vstup do paušální daně si budou muset pospíšit. Čas mají letos pouze do 10. ledna.

Osoby samostatně výdělečně činné mají vždy na začátku roku možnost vstoupit do režimu paušální daně. Živnostníkům a podnikatelům tím rázem odpadnou starosti s každoročním vyplňováním přehledů a daňového přiznání. Letos si ale lidé za paušální daň opět připlatí. Zejména ti, kteří mají příjem do jednoho milionu korun. Státu totiž odvedou 15 480 korun navíc. Měsíční odvod se zvyšuje na 7 498 korun.

Režim Celková paušální platba od roku 2024 Daň z příjmů Pojistné na důchodové pojištění Pojistné na zdravotní pojištění
I. pásmo 7 498 Kč 100 Kč 4 430 Kč 2 968 Kč
II. pásmo 16 745 Kč 4 963 Kč 8 191 Kč 3 591 Kč
III. pásmo 27 139 Kč 9 320 Kč 12 527 Kč 5 292 Kč
zdroj: Finanční správa

Další dvě pásma rostou podstatně méně. Pracovníci v druhém pásmu zaplatí za rok navíc necelých 9 000 korun, tedy o 745 korun měsíčně více. Třetí pásmo do dvou milionů korun čeká navýšení o 13 668 korun ročně.

Paušální daň přitom zatíží osoby samostatně výdělečně činné nejvíce ze všech druhů odvodů. „Nejvíce si připlatí OSVČ využívající paušální daň. Většina lidí využívá první paušální pásmo, které je určeno primárně pro OSVČ s příjmem do milionu korun ročně, případně s různými podmínkami až do dvojnásobku,“ uvedla daňová poradkyně ze společnosti BDO Monika Lodrová.

Splatnost paušální daně je 20. den kalendářního měsíce. První zvýšenou zálohu musí lidé zaplatit do 20. ledna 2024. Přihlásit se k paušální dani mohou do 10. ledna.

Zda se vám vyplatí vstup do paušální daně si můžete spočítat v jednoduché kalkulačce na stránkách ministerstva financí. Resort uvádí, že výhodou je placení jedné paušální částky, méně byrokratických úkonů a také minimalizace kontrol ze strany státu.

Paušální daň může živnostníky odradit, říká ekonom

Vyšší měsíční platby mohou způsobit, že se celá řada živnostníků a podnikatelů od paušální daně odvrátí. Varuje před tím například hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „K určitému odrazení může dojít, protože to nemusí být pro řadu lidí atraktivní. Velmi ale závisí na jednotlivých profesích a konkrétních propočtech. Očekávám ale další pokles zájmu,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Naráží tím na fakt, že zájem o paušální daň nedosahuje dřívějších odhadů. Na začátku spuštění paušální daně v roce 2021 se k ní přihlásilo na 60 tisíc živnostníků. O rok později se počet přihlášených zvýšil na 80 tisíc. Po třech letech od spuštění je přihlášeno necelých 100 tisíc OSVČ. Dřívější odhady ale hovořily o 140 až 150 tisících zájemců. Původní odhad se pohyboval kolem 200 tisíců lidí.

Na živnostníky čekají vyšší odvody

Letošní rok není ale spojený jen s vyššími částkami v paušální dani. Tradičně se zvedají i minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Minimální záloha na zdravotní pojištění se zvedá na 2 968 korun a minimální záloha na sociální pojištění na 3 852 korun. OSVČ platící minimální měsíční zálohy uhradí měsíčně více na povinném pojistném o 1 154 korun.

Zejména sociální pojištění skokově zdražilo. „Zatímco ještě v roce 2023 se minimální záloha na sociálním pojištění vypočítávala ze čtvrtiny průměrné mzdy, v roce 2024 se minimální záloha počítá z 30 procent průměrné mzdy, kvůli čemuž došlo ke skokovému navýšení. Navýšení minimálních záloh musí OSVČ zohlednit již v záloze za leden 2024, tedy splatné do konce ledna,“ řekla Lodrová.

Tagy: