Ani dlouhověkost seniorů nestačí. Japonsko bojuje s vymíráním, pomoci má umělá inteligence

Japonsko už dlouhá léta sužuje existenční problém – nízká porodnost. Ta nyní dosáhla absolutního minima, což tamní vládu přinutilo aktivně hledat řešení. Pomoci má speciální státní seznamovací aplikace. Zatím se ale rozbíhá a experti jsou skeptičtí. Pokles porodnosti se podle nich jen tak nezastaví.

Země vycházejícího slunce čelí smutné, ale jednoduché realitě. Nových Japonců nepřibývá tolik, kolik by země potřebovala. Tento problém je dlouhodobý, ale nyní se ukázalo, že loňský rok znamenal pro Japonce mimořádně zdvižený prst.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda důchodce už odrbala, řekl Babiš. Zmínil nízkou porodnost i kolegu gynekologa

Loni se totiž v Japonsku narodilo 727 277 nových občánků, což činí pouze 1,2 dítěte na jednu dospělou ženu. Aby se Japonsko vyhnulo vymírání, potřebuje podle CNN minimálně 2,1 dítěte na jednu ženu, a to alespoň po dobu půl století.

Dlouhodobým trendem v japonské populaci je přitom dlouhověkost seniorů. Ani to ale nestačí. K porovnání s porodností v loňském roce stačí uvést počet zesnulých. Loni zemřelo 1,57 milionu Japonců, tedy více než dvojnásobek nově narozených.

Motivací peníze i aplikace

Japonské úřady se tak snaží co nejvíce motivovat mladou generaci k seznamování, vztahům a potažmo i rodičovství. To vše v době, kdy čím dál více mladých Japonců začíná preferovat život single, tedy bez partnera.

Tamní vláda proto spustila nové státní agentury, které se mají zaměřit na tento konkrétní problém. Rozšířit by se měla zařízení péče o děti, lidé s dětmi by mohli dostávat dotace na bydlení a v některých městech dokonce zvažují, že lidem za pořízení dítěte zaplatí.

V Tokiu se vydávají jinou cestou. Spouští oficiální seznamovací aplikaci, která má usnadnit mladým lidem setkání. „Prosím, použijte tuto aplikaci jako první krok na vaší cestě k manželství,“ stojí na stránkách nové aplikace Futari, která láká na neočekávaná setkání.

Umělá inteligence stojící za touto aplikací provede „diagnostický test“ jednotlivých uživatelů, díky čemuž pak vyhodnocuje, kdo z dalších uživatelů by byl ideálním partnerem či partnerkou. Uživatelé by však zároveň měli mít možnost uvést, co u své polovičky preferují.

Tato aplikace ještě není oficiálně spuštěná a plného přístupu k ní se Japonci dočkají až později v tomto roce. Zaujala ale už i amerického podnikatele Elona Muska. „Pokud nebudou přijata radikální opatření, Japonsko (a mnoho dalších zemí) zmizí,“ napsal na sociální síť, kterou vlastní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Počet obyvatel ČR stoupá, ale pouze díky migraci. Loni se narodilo nejméně dětí za 22 let

Tagy: