Máme se v Česku parádně, napsala Drábová. Dočkala se kritiky za svůj plat, reagoval i Kalousek

Máme se v té naší zemi fakt parádně, akorát to hromada lidí nevidí a nikdy nedocení. Jedna věta, kterou předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová strhla lavinu na sociální síti X. Řada diskutujících výrok zkritizovala s tím, že se svým vysokým platem žije ve slonovinové věži. Naopak exministr financí Miroslav Kalousek se jaderné fyzičky zastal. Lidé by jí podle něj měli děkovat za práci, kterou pro stát odvádí, když by mohla v soukromém sektoru vydělávat daleko více.

„V Česku fakt nikdo, slovy nikdo, netrpí hladem,“ přidala ke svému úvodnímu komentáři Drábová. Záhy však následovala tsunami nesouhlasných komentářů. „Vy opravdu žijete ve vysoké slonovinové věži. Nejsou tu sice lidé, kteří by smrtelně hladověli, ale říct, že tu nikdo netrpí hladem vlivem vysokých cen potravin, je tvrzení založené na omezenosti a neznalosti problematiky. Potravinové banky praskají ve švech,“ zhodnotil její výrok jeden z debatujících na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Po prvních dámách na Hradě „První Vyžírka“, píše šéf Motoristů. Vadí mu návrh ministerstva

Další se nebáli jít ještě dál a upozornili na plat, který šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost pobírá. Konkrétně mělo za rok 2022 jít o hrubý příjem téměř dva miliony korun, čemuž by odpovídala měsíční základní mzda 143 688 korun a odměny 21 667 korun. Řada diskutujících se v tomto okamžiku Drábové zastala s tím, že jde o pouhou závist. Sama jaderná fyzička zmínila, že si nestěžuje a její finanční ohodnocení jí přijde adekvátní.

Mezi jejími nejhlasitějšími zastánci vystoupil také někdejší ministr financí Miroslav Kalousek: „Pane závistivý a žlučovitý a všichni jemu podobní, vy všichni vyznavači ‚rovných žaludků‘ bez ohledu na obsah hlav, paní Drábová bere od českého státu za to, co umí, desetkrát méně, než by jí rádi zaplatili kdekoliv na soukromém trhu. A to berte jako její nezištný dar vám, že je ochotná pro vás pracovat za tak málo peněz.“

Následná debata o tom, co je hodně a co málo, se stočila až k platům volených zástupců lidu. „Prý spousta politiků by dostala v soukromém sektoru víc. Máme tedy neskutečnou spoustu lidí, kteří se pro republiku obětují prakticky zadarmo,“ glosoval další z diskutujících. Podle Kalouska je to však různé. „Máte politiky, kteří by opravdu brali v privátu víc. Pak máte politiky, kteří jsou o 1 150 000 měsíčně přepláceni, protože 150 tisíc berou a za milion škodí. Obávám se, že té druhé kategorie přibývá. To je ale na voličích,“ napsal exministr.

Drábová se do diskuse vrátila ještě s tím, že pohled do duše „Čecháčků je pořád stejně smutný. „Ale je to zajímavá studie. Chceme to, co máte vy. A když nám to stát a vláda nezajistí, tak je to škandál,“ konstatovala. Svým „fanouškům“ rovněž vzkázala, že na sociální síti sbírá poznatky a reakce pro knížku Paralelní svět Twitteru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek se schází s „betonovým králem“. Ladí společně program i tým nové strany

Tagy: