Máme tisíce Ukrajinců na hranicích, tvrdí Lukašenko a bojí se invaze. Kyjev tvrzení odmítá

Běloruský autoritářský vládce Alexandr Lukašenko

Milan Mikulecký o bojích mezi Ukrajinci a Rusy v Kurské oblasti

Autoritářský prezident Běloruska Alexandr Lukašenko znovu tvrdí, že jeho země může čelit invazi Ukrajinců. Spojenec ruské hlavy státu Vladimira Putina takto hovořil v rozhovoru s ruskou státní televizí Rossija-1. Podle něj se u bělorusko-ukrajinských hranic ocitly desítky tisíc ukrajinských vojáků. Prý na místo nechal povolat až třetinu běloruské armády. Ukrajinci však hlásí, že žádné přesuny Bělorusů nezaznamenali.

„Ukrajina má více než 120 tisíc vojáků poblíž hranic s Běloruskem,“ prohlásil ve vysílání ruského propagandistického kanálu běloruský vládce. Lukašenko dodal, že další jednotky Ukrajinců prý neustále přibývají. Cituje ho ruskojazyčný exilový portál Meduza.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Putin posílá do Kurské oblasti tisíce vojáků a opět porušuje slib daný ruským matkám

„Ptáme se jich: ‚Proč to děláte?’ Oni nám upřímně odpovídají: ‚Vy a Rusové nás chcete napadnout poblíž Homelu (běloruské město na východě země; pozn. red.).’ Ale nic takového nemáme v plánu,“ tvrdil Lukašenko v ruské televizi. Následně se ukrajinské jednotky měly údajně částečně stáhnout a to samé prý učinili Bělorusové.

Jeho slova ovšem rozporují sami Ukrajinci. Mluvčí jejich pohraniční stráže Andrej Demčenko pro Ukrainskou Pravdu řekl, že žádné přesuny u Bělorusů nejsou zaznamenány. „Situace na hranicích s Běloruskem je stále stejná,“ informoval mluvčí s tím, že „stejná je také rétorika Lukašenka – neustále eskalující danou situaci“.

Hranice však zůstávají dále střežené. Podle Lukašenka zde stále pobývají ty ukrajinské a běloruské jednotky, které zde jsou prakticky už od začátku ruské invaze. „Byla by to pro nás smrt, kdybychom z hranic s Ukrajinou stáhli své vojáky. Probíhá tam válka,“ cituje běloruského autoritáře agentura Belta.

Lukašenko v rozhovoru zmínil, že měl nechat posílit vojenskou přítomnost i na západních hranicích od severozápadní Ukrajiny přes Polsko až po Litvu na severu.

„Obranné linie stavíme už od Brestu po Grodno a ještě dál. Litevské a polské hranice jsou prakticky zavřené, což je pro nás dobře. Navíc z této ukrajinsko-ruské speciální vojenské operace (takto Rusové nazývají svoji invazi na Ukrajinu; pozn. red.) víme, jak máme své vojáky nasazovat,“ říkal v rozhovoru s ruskou televizí Lukašenko.

Běloruský mocnář se zároveň vyjádřil k poslednímu nečekanému vývoji ve válce – ukrajinskému vpádu do ruské Kurské oblasti. Tím podle něj Kyjev „zvýšil sázky“ ve válce a rozhodnutí prezidenta Volodymyra Zelenského vnímá jako špatné. Má za to, že Rusové s ukrajinskými vetřelci učiní brzy krátký proces.

„Otázkou zůstává, proč tam (do Kurské oblasti) vůbec šli (Ukrajinci)? Pohřbít své nejzkušenější válečníky?“ tázal se Lukašenko v rozhovoru a ještě položil řečnickou otázku, co to udělá s „jinými částmi fronty“.

Podle Putinova dlouholetého a neochvějného spojence si Moskva a Kyjev musí sednout za vyjednávací stůl a válku ukončit. „Pojďme si sednout k jednacímu stolu a ukončeme tuto šarvátku. Ani ukrajinský lid, ani Rusové a ani Bělorusové ji nepotřebují,“ nechal se dále slyšet Lukašenko.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze rozhovor Ukrajina politika televize Bělorusko Alexandr Lukašenko Kyjev ozbrojený konflikt ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast konflikt, válka a mír