Manauské peklo. Lidé zde umírali bez kyslíku, po roce hrozí další covidová katastrofa

V brazilském městě Manaus loni umíraly kvůli koronaviru stovky lidí. Místní nemocnice byly v totálním rozkladu a pacienty neměly kam dávat. Řada z nich proto zemřela v souvislosti s nedostatkem kyslíku. Záběry z města tehdy obletěly celý svět. Nyní navíc znovu počty pozitivních případů prudce narůstají.

Manaus loni prožíval noční můru. Náporem covidových pacientů byl tak obrovský, že zdravotníci neměli žádnou šanci se o všechny postarat. Řada hospitalizovaných tak možná zbytečně zemřela, velkým problémem byl totiž i nedostatek kyslíku.

„Moje babička zemřela kvůli nedostatku kyslíku,“ potvrdila agentuře AP Mayline da Mataová před jednou z přeplněných nemocnic ve dvoumilionovém městě. „Moje 84letá babička nemohla přežít. Potřebovala 15 litrů kyslíku za minutu a nebyl ho dostatek,“ dodala.

Zoufalá doba vyžaduje zoufalé činy, a tak se řada obyvatel rozhodla své nemocné příbuzné i přes vážné průběhy onemocnění COVID-19 ponechat doma. Báli se totiž, že pokud je odvezou do nemocnice, ani získané lůžko jim nezaručí dostatečnou péči. A tak skupovali těžké kyslíkové bomby a nosili je domů. Zájemců o domácí kyslík ale bylo tolik, že se v Manausu tvořily hodinové fronty. Velké zelené bomby se pak staly symbolem tamního utrpení.

Nová a ještě horší vlna

Zhruba po roce se na Manaus valí další a potenciálně ještě horší vlna. Ještě v prosinci zažívalo toto dvoumilionové město v brazilském vnitrozemí přírůstky maximálně pár stovek nově nakažených denně. V porovnání se začátkem loňského roku se nyní zdá být situace výrazně lepší.

Po Novém roce ale přišel zvrat. Přírůstky ještě před polovinou ledna dosáhly čtyřmístného čísla a aktuálně jsou nejvyšší od začátku pandemie. Ke konci ledna Manaus hlásil kolem sedmi až osmi tisíc nakažených denně, v posledních dnech pak v průměru kolem tří tisíc.

Pro porovnání, během loňské krize bylo maximum pět tisíc, navíc to byl ojedinělý výkyv. Běžně se tehdy nakazilo kolem dvou až tří tisíc lidí denně.

Lidé berou útokem lékárny, zdravotníci se připravují

Nových obětí koronaviru je zatím v Manausu podle tamních údajů poměrně málo. Jde o jednotky denně. Loňská hororová zkušenost však místní obyvatele dodnes straší, a tak se začínají připravovat. Začali brát útokem lékárny a zdravotnická zařízení, ve kterých shání léky použitelné na léčbu chřipky. Stejně tak jsou pod náporem testovací místa. Místní úřady dokonce zrušily veškerou dovolenou pracovníkům ve zdravotnictví a připravují navýšení množství lůžek v nemocnicích.

Oproti loňsku je sice část místní populace naočkovaná, ale nejde o nijak závratné množství. Vakcinaci má v Manausu podle dostupných informací jen zhruba 54 procent obyvatel. Kladnou roli by ale mohla zároveň sehrát menší závažnost průběhu onemocnění, která omikron provází.

Tagy: