Antimonopolní úřad chce sledovat telefony manažerů. Je to pro boj s kartely, tvrdí jeho šéf

Antimonopolní úřad chce sledovat telefony manažerů. Důvodem má být boj proti kartelovým dohodám.

Kontrola kartelů u potravin

Antimonopolní úřad chce sledovat pohyb manažerů pomocí lokalizace mobilních telefonů. O povolení by musel žádat u soudu. Tak by mohlo vypadat plánované rozšíření pravomocí úřadu, který tvrdí, že chce mít víc nástrojů, aby mohl lépe postihovat kartelové dohody. O těch se hlasitě začalo mluvit zejména v souvislosti s drahými potravinami.

Úřad, který má hlídat dodržování konkurence nejen na trhu potravin, možná už brzy bude smět to, co dosud dělá jen policie. „Určitě v souboru opatření bude i to, dostat se, a to podtrhuji, se souhlasem soudu, k lokalizačním údajům, jak je to například v Nizozemsku,“ sdělil redakci Petr Mlsna, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Díky sledování polohy mobilního telefonu by mohli úředníci lépe dokazovat kartelové dohody. „Ale pouze na základě důvodného podezření, že se manažeři sešli někde v zahraničí na jednom místě, třeba na lodi a tam uzavřeli kartelovou dohodu,“ zdůraznil Mlsna.

ČTĚTE TAKÉ: Nákupy v Polsku přestávají být tak výhodné. Za kterými potravinami už za hranice nejezdit?

Operátoři zpětně uchovávají záznam o poloze mobilního telefonu jen šest měsíců, vyřízení souhlasu u soudu by proto muselo probíhat rychle. „To je perverzní představa, policejní stát, úlet, nesmysl,“ uvedl oslovený muž redakci. „Myslím si, že je to vyřešené zákony, takže bych dál už nechtěl někomu dávat další pravomoci,“ podotkl další.

Zákaz činnosti a odměny

„Data o telekomunikačním provozu byla vždycky vnímána jako citlivá, i policie s nimi musí nakládat opatrně a nemyslím si, že zrovna tohle je pravomoc, která by ÚHOS k něčemu pomohla,“ sdělil pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

O silnějších pravomocech antimonopolního úřadu se začalo hlasitěji mluvit v souvislosti s drahými potravinami a tím, že by úřad měl lépe hlídat dodržování pravidel. Sledování polohy telefonu však není jedinou novinkou, kterou bude úřad navrhovat. Chce i možnost zakázat činnost fyzické osobě až na tři roky a odměny pro ty, kteří kartel nahlásí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Místo olivového oleje prodávaly obchody odpad. Inspektoři popsali hrůzu na českých pultech

„Pokud nahlásí dohodu, tak mohou z uložené pokuty získat až jedno procento jako odměnu za to, že ten kartel nahlásili,“ představil Mlsna. První schůzka, kde se má začít projednávat konkretní posílení pravomocí a které se zúčastní ministr financí, šéf resortu zemědělství a spravedlnosti, se má uskutečnit druhý týden v lednu.

Tagy: