Exmanželka Čechmánka odhalila detaily soužití. Popsala negativní vlivy na rodinu sportovce

Roman Čechmánek se svou ženou Dagmar v roce 2003

Jaký je život po boku vrcholového sportovce? Tomu se ve své bakalářské práci na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně věnovala exmanželka nedávno zesnulého hokejového brankáře Romana Čechmánka Dagmar. Práce nese název Výchova dětí v rodině profesionálního sportovce a autorka se v ní mimo jiné zabývá tím, jaké poměry v takové rodině panují, informoval web Blesk.cz.

„Je tento životní styl opravdu takový, jak o něm často slýcháme v televizi, nebo se tyto rodiny potýkají s mnohem většími problémy než ty běžné? Opravdu jsou pro ně na prvních místech drahé automobily, luxusní dovolené a oblečení, přepychové bydlení a tolik propagovaná bio strava?“ píše v práci exmanželka hokejisty, který pět let hrál v severoamerické NHL. Čechmánkovo jméno podle deníku Blesk v práci nezmínila, lze si ale odvodit, že čerpala z vlastní zkušenosti.

ČTĚTE TAKÉ: Další triumf pro sportovní legendu: Petr Čech posílí tým v nejvyšší britské hokejové soutěži

„Sport je součástí masové kultury a zasahuje miliardy lidí na celém světě. Lidé, fanoušci, se tak mají možnost identifikovat se svým oblíbeným sportovcem. Díky všude přítomné globalizaci a masové medializované zábavě se mohou o něm dozvědět téměř vše – jak a kde žije, kolik vydělává, co má rád, kde teď právě hraje a tak dále,“ zdůraznila Čechmánková nedostatek soukromí. I to je podle ní jedním z negativních vlivů, které na rodinu vrcholového sportovce dopadají.

Dalším z nich je podle ní to, že v těchto rodinách je „téměř nemyslitelné“, aby se i manželka věnovala svému zaměstnání. „V rodině, kde je vychováváno více sourozenců, není zřejmě prioritou její osobní rozvoj, ale spíše se od ní očekává přizpůsobování se životnímu rytmu života vrcholového sportovce, což s sebou nese převzetí všech povinností týkajících se rutinních pracovních činností, ale například i přizpůsobení se v oblasti stravovacích návyků a skladby jídelníčku. I hrací dny se mění, a rodina si  musí plánovat aktivity dlouhodobě dopředu,“ popsala Čechmánková.

Rodina se podle ní přizpůsobuje živiteli časovým harmonogramem dne i organizací víkendů a formě trávení dovolené. „V případě dovolené tak s jistotou zbývá jediný měsíc (včetně sobot a nedělí), který rodina využívá jako jednu z možností, kdy může čas trávit společně, aniž by jim do toho zasahovaly systematicky vedené tréninky, zápasy, regenerační a rehabilitační péče či soustředění,“ napsala exmanželka bývalého reprezentačního brankáře. Čechmánková nyní svou kariéru podle deníku Blesk rozvíjí. Údajně pracuje jako HR manažerka ve společnosti Trimill.

„Každý profesionální sportovec si uvědomuje skutečnost, že nemůže hrát hokej celý svůj život, a tak je pro něho prioritou, aby zabezpečil po ekonomické stránce svou rodinu co možná nejlépe, protože sám moc dobře ví, že proces resocializace nebude vůbec jednoduchý,“ dodala Čechmánková. Součástí její bakalářské práce je také praktická část, která je tvořená sbírkou rozhovorů s hokejisty.

Pohřeb olympijského vítěze z Nagana z roku 1998 a několikanásobného mistra světa se uskuteční v sobotu 18. listopadu ve Zlíně. Obřad bude přístupný i veřejnosti. Okolnosti úmrtí bývalého hokejisty stále nejsou známy, pitva ale vyloučila cizí zavinění i sebevraždu. Před smrtí měl Čechmánek problémy s rukou, kvůli nimž šel na obstřiky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výborní hokejisté, horší podnikatelé. Čechmánek nebyl jediným zadluženým z Nagana

Tagy:
rodina hokejista NHL Nagano Petr Čech hokej Roman Čechmánek Blesk PSG Zlín Dagmar Čechmánková Trimill