Maříková: Lidé stále nemají životně důležité léky. Není možné, aby je sháněli na internetu

Krize není zažehnána a lidé se stále nemohou k léčivu dostat. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS to uvedla místopředsedkyně zdravotnického výboru Karla Maříková (SPD). Vinila z toho ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Není prý možné, aby si občané mezi sebou posílali životně důležité léky a resort nic neřešil.

„V Německu se léky sehnat dají. Lékárny v Česku je ale v nabídce nemají. Každý není mobilní – nemůžeme po lidech chtít, aby jezdili v okruhu 50 kilometrů a hledali jeden lék,“ řekla Maříková směrem k Válkovi. Domnívá se, že na vině je i globalismus a přesunutí výroby do Číny z důvody nízkých cen.

ČTĚTE TAKÉ: Za flašku napsal doktor cokoli, popsal Kubek zneužití nemocenské. Jurečka chce lepší kontrolu

Ministr zdravotnictví Válek kritiku odmítl. Podle něj zaspali výrobci, kteří neměli kapacitu k dostatečnému zásobování trhů. „Nikdo nemohl očekávat, že uvolňování opatření proběhne tak rychle a populace bude vystavena virózám,“ pronesl Válek.

Maříková jeho argument nepřijala. „Problém je dlouhodobý. Není možné, aby lidé hledali léky na internetu a posílali si mezi sebou inzulin. Pacienti jsou v ohrožení,“ reagovala poslankyně opozičního hnutí, které požaduje jeho demisi.

Uvedla, že výpadek léků je způsoben i uprchlíky. „Chápu vyšší spotřebu, je tu víc lidí z Ukrajiny, také jsou nemocní, s tím jsme museli počítat. Mohou i skupovat léky a posílat je domů, protože je tam potřebují,“ uvažovala.

„Ano, je tu 300 tisíc lidí navíc. To se v době, kdy se se zpožděním 12 měsíců vyráběly léky, nemohlo vědět,“ dodal ministr.

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt v Partii Plus podotkl, že šéf resortu udělal maximum. „Považovat demisi je čisté politikum, všude chybí léky. Jeho iniciativa byla mimořádná,“ hájil ho Cikrt. Zapravdu mu dal i epidemiolog Roman Prymula.

Tagy: