Marketing za 100 milionů korun. Armáda balí polní nemocnici v Letňanech

Polní nemocnice v pražských Letňanech končí

Pražská Fakultní nemocnice Bulovka vyčíslila náklady na nevyužitou polní nemocnici v Letňanech, která pod Bulovku spadala, na téměř 100 milionů korun. Vedle nájmu prostor na letňanském výstavišti platila Bulovka i energie a další služby, sdělila mluvčí nemocnice Simona Krautová. Částka podle ní nezahrnuje náklady armády a Správy státních hmotných rezerv. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že nemocnice skončí kvůli finanční náročnosti a že stát za pronájem zaplatil asi 51 milionů. Kromě financí vedl podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k rozhodnutí o zrušení polní nemocnice i fakt, že se personál přednostně posílal do stávajících nemocnic.

Vojáci Armády ČR začali v úterý polní nemocnici rozebírat. Ventilátory a lůžka z ní poslouží k posílení kapacity státních nemocnic. Ministr Blatný v pondělí po schůzi vlády novinářům řekl, že se o tom jedná. Vojáci loni na podzim postupně do Letňan dopravili přes 300 tun vybavení ze svých zásob. Další poskytla Správa státních hmotných rezerv (SSHR). O nákupu nemocničních lůžek rozhodla vláda loni v říjnu. Dva čeští výrobci jí měli dodat 2 000 postelí za 107 milionů, do letňanské nemocnice měla zamířit zhruba čtvrtina.

Samotný pronájem prostor pro polní nemocnici až do 19. února bude stát podle mluvčí nemocnice 74,1 milionu korun včetně DPH. Denní sazba je přes 592 tisíc korun. Premiér v neděli uváděl, že pronájem stál do konce ledna 51 milionů. Podle Krautové to ale byla částka bez DPH.

Kromě nájmu je také podle ní třeba započítat energie a náklady na technické vybavení, rozvody kyslíku, nákupy zdravotnické techniky a materiálu, opravy nebo vytápění. Nemocnice tak mluví o nákladech zhruba 100 milionů korun. „V této částce jsou zahrnuty pouze náklady Fakultní nemocnice Bulovka. Náklady Armády ČR a Správy státních hmotných rezerv budou vyčísleny zvlášť,“ doplnila.

Babiš nedostatek personálu nepřiznal, Blatný ano

Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila loni koncem října kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Vyrostla v halách letňanského výstaviště, pomoc v ní mohlo podle plánů dostat 500 pacientů.

Nakonec nemocnice nebyla aktivována. Vybavena byla novými lůžky a přístroji, pracovat v ní měli především vojenští lékaři a zdravotníci, které by armáda v případě aktivace stáhla z jiných nemocnic.

Premiér Babiš v neděli řekl, že nemocnice, která oficiálně spadá pod FN Bulovka, skončí kvůli finanční náročnosti. Na rozdíl od Blatného uvedl, že důvodem není nedostatek zdravotníků. Smlouva na pronájem prostoru by měla podle pátečního vyjádření Blatného skončit k 6. únoru.

Naopak polní nemocnice v Brně vystavěná při Fakultní nemocnici Brno bude fungovat i nadále. Nebudou v ní sice pacienti s nemocí COVID-19, ale transformuje se na očkovací centrum pro jižní Moravu.

Ze symbolu záchrany symbol zmaru

Výstavbu a nynější balení polní nemocnice v Letňanech kritizuje řada politiků, například předseda hnutí STAN Vít Rakušan. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS prohlásil, že opozice už v době výstavby upozorňovala vládu, že ji nebude mít kdo obsluhovat, protože není personál. Vinu tak podle něj nese hlavně Babiš. „Jako opozice jsme upozorňovali, že je potřeba zvládnout vše logisticky. Pokud si to na sebe vezme pan premiér a za měsíc se k tomu nehlásí, tak logistika opravdu nefunguje,“ řekl Rakušan.

Podobně kritický je i bývalý šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Mám vážné pochybnosti o tom, že pro tuto nemocnici byl někdy k dispozici i personál. Byla to jen drahá marketingová akce, kdy ‚premiér osobně objednával postele a všechno řídil‘. Vyhozené peníze,“ napsal na Twitteru s tím, že podle trestního zákoníku jde o „porušování povinností při správě cizího majetku“.

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury konec letňanské polní nemocnice znamená i to, že se „symbol záchrany mění v symbol zmaru“.

Lídr KDU-ČSL Marian Jurečka pak dodává, že rozhodnutí sbalit polní nemocnici jen potvrzuje, že vláda postupuje „chaoticky a nepromyšleně“. „Od začátku vláda neměla pro tuto nemocnici personál, nikdy premiér ani ministr zdravotnictví jasně neřekli, jak by pro takový počet lůžek zajistil zdravotní personál,“ napsal na Twitteru Jurečka.

Tagy: