S válkou se covid nedá srovnat, říká chirurg Šebek. Naočkoval se sám

K věci 12.1.2021

Chirurg a člen Lékařů bez hranic Tomáš Šebek pomáhá v době pandemie koronaviru především doma. Kritizuje tak některé kroky české vlády, ať už výstavbu polní nemocnice nebo nedostatečnou osvětovou kampaň k vakcinaci. Covid vnímá ale v jistém ohledu i jako pozitivum. Více prozradil v pořadu CNN Prima NEWS K věci.

„Společenský systém je převrácen vzhůru nohama. Uplynulý rok byl rokem velkých změn. Nebyla to jen malá facka, já bych řekla přímo facka. Na druhou stranu bychom ale tady mohli zažívat válečný konflikt nebo krvácivou horečku,“ prohlásil Šebek. Podle něj jsme dosud žili v umělé bublině nedotknutelnosti. „Srovnáme-li však válku s koronavirem – srovnáváme nesrovnatelné,“ doplnil.

I přesto se podle něj koronavirus nějakým způsobem dotkl každého z nás. „Je mi líto mamineksamoživitelek a různých lidí, které to zasáhlo. Od začátku se snažím alespoň uklidňovat, panika nic nevyřeší,“ podotkl. Nyní se snaží vypomáhat třeba v pražské Nemocnici na Františku.

Postavení polní nemocnice v pražských Letňanech Šebek ihned odmítl jako nesmysl. „Když se mě zeptali, řekl jsem na rovinu, že je to hloupost. Věřím, že nebude potřeba. Kdyby ano, tak v ní nebude mít kdo pracovat. Personál nemáme už teď v nemocnicích,“ kritizoval Šebek s tím, že své názory ale nikomu nevnucuje. Díky skvělé práci armády je sice nemocnice postavená, dostat do ní personál je podle něj ale nemožné. „Drahý projekt, který nemůže fungovat,“ dodal.

Od dětí se na mise odjíždí obtížně

Jako lékař má zkušenost se zvládáním kritických zdravotnických situací. Své místo v době pandemie koronaviru možná i proto nyní cítí v České republice a na zahraničí misi zatím odjet neplánuje. „Mám v sobě dávku patriotismu. Navíc jsem otcem čtyř dětí, dvě z nich jsou v raném věku a odjíždí se od nich obtížně,“ přiznal.

V dnešní době je také složitější se kamkoli dostat. „Lékařům bez hranic covid celkově narušil logistiku, nemůžeme pracovat tak, jak jsme byli zvyklí,“ připustil Šebek. Mise v zahraničí jsou navíc pro něj racionálním rozhodnutím a nikoliv touhou. „Naplňuje mě předávat znalosti lidem, kteří nemají takový komfort ve zdravotnictví jako my,“ doplnil.

Šebek se také nedávno sám naočkoval vakcínou proti koronaviru, video pak zveřejnil na sociálních sítích. „Chtěl jsem dát najevo, že se s očkováním identifikuji. Zoufale nám chybí osvětová kampaň, zatímco dezinformační weby mají převahu,“ prohlásil.

I nynější nelehké časy ale podle něj přinesly minimálně jednu pozitivní věc. „Mám velkou radost, že koronavirus urychlil distanční přístup k doktorské péči, za zbytkem Evropy v tom dost pokulháváme,“ uvedl Šebek a zároveň dodal, že i když fyzický kontakt nikdy nic nenahradí, telemedicína představuje velké ulehčení v péči o pacienty.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Tomášem Šebkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: