Marksová: České ženy s dětmi to nemají jednoduché. Nával Ukrajinek by to mohl změnit

Co na to vaše peněženka 23.3.2022

Když mluvíme o uprchlících z Ukrajiny, v drtivé většině jsou to ženy s dětmi. Pokud je chce český pracovní trh vstřebat, bude se tomu muset přizpůsobit, podotkla bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. Kvantitativně je ale na to trh připraven, dodal v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

„Pokud chce pracovní trh vstřebat přicházející ženy s dětmi z Ukrajiny, bude se tomu muset přizpůsobit,“ varovala ve vysílání CNN Prima NEWS bývalá ministryně. A to jak v systému práce, tak třeba i v rozšíření mateřských škol.

„Vítám to, ani ženám s dětmi firmy nevycházejí vstříc a teď budou muset. Stejně tak chybělo místa ve školkách, teď je budou muset najít. Do budoucna to může pomoci i českým ženám,“ pokračovala.

Uprchlíci mají i vysokou

Podle Skořepy je na to pracovní trh kvantitativně velmi dobře připraven. „Máme 270 tisíc volných míst. Pokud polovina z příchozích bude moci pracovat, řekněme 200 tisíc, tak tolik pracovních míst máme,“ uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka.

Dodal ale, že se uvidí, zda se přicházející vlna potká s nabídkou. „Jejich kvalifikace bude těžké uplatnit na trhu,“ obává se Marksová Tominová. Sama se snaží příchozím utečencům pomáhat a podle její zkušenosti se často jedná o vysokoškolačky.

„Je to hodně věc jazyka. Když chtějí dělat kvalifikovanou práci, někde stačí angličtina, ale nebude jich dost a s češtinou to bude chvíli trvat. Také jsem po vysoké škole uklízela v zahraničí, než jsem se naučila jazyk,“ sdělila bývalá ministryně.

Podle analytika je tohle ale zatím předčasné řešit. „To, co my řešíme, je B, až když se ukáže, že tu chtějí zůstat a uplatnit se na trhu práce,“ popsal Skořepa. Až se ukáže, že tito lidé mají ambici zůstat, mohou se řešit jejich kvalifikace.

„Zatím se chtějí uplatnit narychlo, aby měsíc nemuseli čekat, a psychicky jsou připraveny, že dostanou horší práci, ale budou se vracet rychle zpět,“ uvedl. S tím souhlasila i Marksová Tominová. „Nechtějí být závislé na státu, za pět tisíc je stejně těžké vyžít, třeba jen za potraviny. Jsou připraveny brát cokoliv,“ doplnila.

Za více než tři týdny od počátku ruské invaze na Ukrajinu dosáhl počet uprchlíků v Česku podle úterního výroku premiéra Petra Fialy 300 tisíc. Polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Nouzový stav má pomoci vypořádat se s jejich ubytováním a dalšími potřebami.

Například v Kongresovém centru Praha funguje asistenční centrum, kde si mohou vyřídit doklady nebo založit bankovní účet. Centrum sloužící pro Prahu a Střední Čechy od začátku konfliktu odbavilo přes 52 tisíc lidí.

Tagy: