Máslo v obchodech prudce zdražuje. Kostka je k mání i za 70 korun, co za tím stojí?

Plošné zdražování potravin dávno skončilo, přesto lidé mohou v regálech obchodů narazit na cenové výkyvy. V současné době se to týká zejména másla, které od jara zdražilo i o několik desítek korun. Zatímco v zimě jsme mohli vidět čtvrtkilogramovou kostku okolo 50 korun, nyní dosahuje cena až k 70 korunám. Máme se obávat dalšího zvyšování?

Máslo podle Českého statistického úřadu zdražilo v srpnu meziměsíčně o 4,8 %. Znatelný skok je ale u meziročního srovnání. Máslo totiž zrychlilo růst na 22,4 % z červencových 15,2 %. Nárůst ceny je ale patrný od března, kdy byl kilogram másla v průměru za 202,45 korun (250 g za 50 korun). V srpnu však došlo ke zdražení na 247,29 korun (250 g za 61,80 korun).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde se bere déšť a jak se měří úhrny srážek

V obchodech se ale například máslo ze společnosti Madeta vyšplhalo až na 69,90 korun za kostku másla. Ve slevách se pak pravidelně dostává na hranici 60 korun.

Důvod je podle agrárního analytika Petra Havla velmi jednoduchý. V létě totiž mají dojnice v mléku nižší obsah tuku. Je to tedy standardní situace, která se opakuje každý rok. Mléko je méně tučné a k výrobě stejného množství másla potřebujete více litrů mléka než například v zimě, řekl pro CNN Prima NEWS Havel. Potvrzuje to i Českomoravský svaz mlékárenský, podle kterého se snižuje tučnost mléka. A to kvůli změnám chování plemen a teplému letnímu počasí.

Podle něj je navíc letos ještě více specifická situace. Letošní letní měsíce totiž byly velmi suché a teplé. Teplotní stres byl proto větší než v minulosti. Tučnost mléka proto mohla klesnout ještě více než je obvyklé, řekl Havel. Důvodem růstu cen másla můžeme hledat i ve vyšším zájmu o mléčné výrobky.

V zimě je pak tučnost mléka vyšší. Přesto k velkému zlevňování másla nedochází. Přes vánoční svátky totiž roste poptávka kvůli pečení a prodejci proto nemají důvod snižovat ceny. Jiná situace je pak v mezidobí mezi Vánocemi a Velikonocemi.

Kromě toho dochází i k růstu ceny smetany, která je potřebná pro výrobu mléka. Tuk z mléka se také používá na výrobu přírodních sýrů, jejichž výroba v tuzemsku stoupla o 8,2 procenta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stát může fungovat na dluh, ale ne na tak velký, uvedl Hradil. Nevidím odvahu k reformám, řekl Pilný

Tagy:
Velikonoce zemědělství výroba Vánoce ceny obchod ekonomika CNN Prima NEWS Český statistický úřad Petr Havel mléko Madeta makroekonomie máslo produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny trhy a burzy komoditní trh