Podepsal, rozmyslel, vytrhl. To se ještě nestalo, popsal zmatek kolem demise Matoviče expert

Slovenská vláda premiéra Eduarda Hegera padla, poslanci jí většinově vyjádřili nedůvěru. Snad více se ale hovoří o tom, jak ministr financí a předseda nejsilnějšího hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) (ne)doručil svoji podepsanou demisi do prezidentské kanceláře. Tímto tahem naprosto šokoval ostatní slovenské politiky i experty. Ve vysílání CNN Prima NEWS se nad Matovičovým krokem podivoval i slovenský politolog Ján Baránek.

Těsně před hlasováním informoval zákonodárce lídr opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík, že Matovič, se kterým má dlouhodobě napjaté vztahy, vyrazil za prezidentkou Zuzanou Čaputovou, aby jí předal podepsanou demisi. Svým odchodem se šéf OLaNO snažil přesvědčit právě poslance SaS, aby pro pád vlády nehlasovali.

Jak později potvrdila sama Čaputová, Matovič přijel do prezidentské kanceláře, podepsal demisi, ale následně ji měl doslova vytrhnout z rukou vedoucího kanceláře Metoda Špačka se slovy „že si to rozmyslel“. Během incidentu měl Matovič telefonovat s neznámým člověkem, který mu dle jeho slov měl vzkázat, že „bojovník se před mafií nesklání“, načež si ministr měl svůj konec rozmyslet.

„Toto je vcelku nevěrohodná verze ministra Matoviče, protože tím chtěl veřejnosti říct, že v průběhu pár sekund mu zavolal někdo neznámý, nevím kdo to byl, a řekl mu větu, která s ním pohnula,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Baránek.

Takovou Matovičovu verzi pokládá „na hraně důvěryhodnosti“ a sám se podivuje. „Můžu říci, že toto se ještě nestalo, aby ministr podepsal demisi a pár sekund na to ten papír sebral,“ komentoval Baránek s dovětkem, že dokument ještě nebyl platný, neboť nebyl oficiálně doručený do prezidentské kanceláře.

Chcem aj na tomto mieste potvrdiť, ako dnes Igor Matovič nedoručil demisiu do prezidentskej kancelárie. Igor Matovič...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, December 15, 2022

Zmatečné fungování kabinetu

Baránek dále pro CNN Prima NEWS řekl, že současný menšinový kabinet vládl zmatečně a nekompetentně. Připomněl, že například stále není schválený státní rozpočet na příští rok. Pokud by zákon roku neprošel, byla by to podle něj „obrovská katastrofa“ pro Slovensko.

Čaputová podle jeho mínění stála na straně vlády, ačkoliv ji Matovič velmi často kritizoval. Přesto podle politologa mohla být na koalici důraznější v jejím usměrňování. Zmínil hlavně časté bojůvky, které mezi sebou představitelé vlády měli. „My jsme vlastně poslední týdny neřešili na Slovensku nic jiného, než spory mezi Richardem Sulíkem a Igorem Matovičem a mezi jednotlivými poslanci.

Fico a Pellegrini chtějí předčasné volby

Pro pád Hegerovy vlády hlasovalo 78 poslanců z celkových 150. Původně se mělo hlasovat již v úterý, ale tehdy si ještě zákonodárci odhlasovali posunutí na čtvrtek, aby mohli pokračovat v jednání. I před čtvrtečním hlasováním se koalice na poslední chvíli snažila během přestávky, a později i během jednání politického grémia, zajistit si na poslední chvíli podporu k přežití.

Kabinet po volbách v únoru 2020 původně tvořily čtyři strany. OLaNO, hnutí Jsme rodina, strana Svoboda a Solidarita (SaS) a také strana Za lidi, kterou založil exprezident Andrej Kiska. Později se však klub Za lidi rozpadl kvůli nedostatku poslanců a SaS po sérii střetů s Matovičem nakonec opustila vládu letos v září.

SLOVÁCI DRŽME SI PALCE!🇸🇰🍀

Posted by Robert Fico on Friday, December 16, 2022

Část slovenské opozice v čele s expremiéry Robertem Ficem a Peterem Pellegrinim již hovoří o co nejdřívějších předčasných volbách, které by si ideálně představovali již na květen. Pellegriniho Hlas-SD a Ficův Směr-SD jsou na čele předvolebních průzkumů a tudíž mají směrem k volbám velmi solidní šance uspět. Naopak strany jako OLaNO, SaS či Jsme rodina a Za lidi by podle průzkumů mohly dostat jen zlomek hlasů, které získaly v roce 2020.

Sobotkova nedemise a Zemanova hůlka

Bizarnosti kolem demisí členů vlády se odehrály i v tuzemské politice. V květnu 2017 se původně zdálo, že konec přijde u tehdejšího českého předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten o své demisi několik dní hovořil a politická scéna v čele s prezidentem Milošem Zemanem s ní počítala.

Sobotka nakonec všechny zúčastněné překvapil, když se rozhodl setrvat a namísto toho na Pražský hrad odeslal odvolání svého ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zemanovi to premiér zdůvodnil tím, že prezident se v rozporu s ústavní praxí chystal pouze vyměnit předsedu vlády, nikoliv členy kabinetu.

Den před rozhodnutím, že Sobotka na Hrad pošle návrh na Babišovo odvolání, dorazil premiér za Zemanem, kde mu prezident poděkoval za jeho premiérskou práci, načež ho Sobotka opravil, že demisi nepodává. Zeman se následně během jeho slov před novináři otočil zády a odkráčel. Bizarnost celého momentu utvrdila scénka, kterak Zeman ještě holí instruoval Sobotku, kam si má stoupnout.

Tagy:
Igor Matovič Richard Sulík Peter Pellegrini Zuzana Čaputová Robert Fico OĽaNO vláda nedůvěra vládě Eduard Heger Vláda Slovenské republiky OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Ján Baránek