Německé volby výrazně ovlivnila média. Prosazovala jednu stranu, myslí si Robejšek

360° 27.9.2021

Média v Německu podle politologa Petra Robejška výrazně ovlivnila výsledky voleb do parlamentu. Prozradil to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Domnívá se, že lidé, kteří u našich západních sousedů žijí mimo velká města, volí rozumněji.

Vítězství SPD bylo podle Robejška neočekávatelné. „Ještě na začátku roku se potácela velmi nízko. Je to hodně zvláštní a neumím to vysvětlit,“ sdělil politolog.

Parlamentní volby v Německu ukončily dlouhou éru kancléřky Angely Merkelové. Kdo bude jejím nástupce, zatím není jasné. Šéf SPD Olaf Scholz si post kancléře nebude chtít nechat ujít. Chce se jím také stát Armin Laschet z CDU/CSU. Ten je známý kauzou, kdy se na fotografii během povodní smál.

Vliv médií

„Bylo to rozmáznuté a velmi nevhodné, ale víme, co se dá dělat s obrázky. Pokud média, a u německých to je naprosto jednoznačné, mají svého favorita, tak je jasné, že se k Laschetovi chovala takto. Je to schopný, profesionální politik na úrovni spolkové země, měl by na kancléřství, ale nehodil se jim,“ tvrdí Robejšek.

Politolog míní, že Scholz je o něco lepší než Merkelová. „Je to tak, že politici, co nechtějí a nemohou říct, protože na to nemají, tak to zakrývají tím, že hodně mluví. Scholz od začátku nemluví téměř vůbec, přestože má co říct a drží se takticky zpátky. To mu dodává prezidiální funkci, kterou plnila i Merkelová,“ vysvětlil Robejšek.

Levice jako obvykle výrazně uspěla v Berlíně. Jak je to možné? „Velká města jsou mimo zbytek země. Zbytek země je rozumnější než ti, kdo žijí ve velkých městech, ti mají hodně peněz, žijí v uzavřených kruzích. Ti jsou v Berlíně řádově početnější než u nás. Vůbec mě to nepřekvapilo,“ dodal Robejšek.

Tagy: