Medojed, pirátská loď a miliardář na obzoru. Z Prahy se znovu stal svatostánek bitcoinu

Dominantou veletrhu je stánek s pirátskou lodí.

BTC Prague 2024

V pražských Letňanech odstartoval další ročník konference BTC Prague, největšího eventu v Evropě, který se zaměřuje čistě na bitcoin. Na akci vystavují své kryptoměnové produkty a technologie firmy z celého světa, konference potrvá až do soboty. Bitcoinoví fanoušci nejvíce očekávají přílet miliardáře Michaela Saylora, jehož společnost vlastní přes 200 tisíc bitcoinů.

Bitcoinová síť se rozběhla v roce 2009. Tehdy znalo tuto decentralizovanou kryptoměnu jen pár nadšenců. Dnes je z bitcoinu kolos, do kterého investují miliony lidí a díky kterému našly tisíce nadšenců lukrativní živobytí v kryptoměnových firmách.

Mnozí z nich se teď sjíždějí do pražských Letňan, kde na tamním výstavišti od čtvrtka do soboty probíhá konference BTC Prague. Akce se honosí titulem největší bitcoinové konference v Evropě. Velikostí jí může konkurovat snad jen tradiční veletrh ve Spojených státech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za růstem bitcoinu stojí fondy v USA. Poptávka drasticky převyšuje nabídku, uvedl expert

Čtvrtek byl pro BTC Prague zátěžovým testem, největší nápor tisíců návštěvníků se očekává v pátek a v sobotu. Lidé se těší zejména na řečníky, vedle tuzemských hvězd kryptoměnové komunity dorazí kupříkladu americký podnikatel a miliardář Michael Saylor, jehož společnost MicroStrategy vlastní přes 200 tisíc bitcoinů (jeden bitcoin stojí v korunách zhruba milion a půl). Saylor pobláznil celý přednáškový sál už během minulého ročníku BTC Prague.

Na čtyřech různých stagích se letos vedle Saylora během konference vystřídá více než stovka českých i zahraničních řečníků. Jedním z nich je bitcoinový analytik Josef Tětek ze SatoshiLabs.

„Na to, že máme první den s omezeným přístupem, tak mě překvapuje, kolik lidí přišlo. Těšil jsem se, že si tady budu moci nechat podepsat knihy od amerických autorů. Zájem o podobné akce se odvíjí od ceny bitcoinu – loni byl medvědí trh, dnes už jsme v býčím trhu, cena je vysoko a s tím roste zájem médií, účastníků i firem,“ řekl Tětek pro CNN Prima NEWS a připomenul, že na konferenci dojde k představení nových kryptoměnových produktů.

Přímý potomek piráta

BTC Prague ale není jen doménou kryptoměnových osobností, ale také firem, které se v sektoru digitálních mincí pohybují. Letos na veletrhu představuje své produkty a technologie přes 100 společností a jednotlivců. Lákají návštěvníky na své kryptoměnové peněženky, směnárny, těžební stroje (ty se na akci dají u stánku 21energy i vyhrát, jak se přesvědčil štáb CNN Prima NEWS) nebo třeba bitcoinové polštáře a křesla. Fantazie se zde meze nekladou.

To dokládá i stánek v podobě pirátské lodi, za kterým stojí bitcoinová komunita Amity Age. „Nejlepší stánek tady mají rozhodně oni,“ vysekl Tětek poklonu projektu, jehož cílem je seznámit s posláním a výhodami bitcoinu co nejvíce lidí. Edukační mise se financuje z bitcoinové těžby.

„My jsme založili bitcoinovou akademii na ostrově Roatán v Hondurasu, který byl jedním z nejznámějších pirátských ostrovů. Ostatně je tu se mnou jedna kolegyně z Roatánu, která je přímou potomkyní jednoho z nejznámějších pirátů. Řekli jsme si, že to nepůjde jinak – že musíme mít pirátskou loď a budeme ladit stánek do pirátské tématiky. I bitcoin je takový pirátský odboj proti establishmentu,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Dušan Matuška, šéf Amity Age.

Medojed chodí mezi davy

Vedle možnosti se vzdělávat je na veletrhu také prostor pro zábavu. A nekončí to jen jídlem, pitím a bitcoinovou diskotékou. Řada vystavovatelů umožňuje lidem získat suvenýr v případě, že projdou kolem štěstí nebo podobným testem.

A do toho všeho mezi lidmi běhá kdosi v kostýmu medojeda, který je zvířecím symbolem bitcoinu. Medojed je podle Guinnessovy knihy rekordů nejodvážnější zvíře světa. Podle kryptoměnových fanoušků ztělesňuje jeho průraznost a přímost koncept bitcoinu.

Kryptoměny, která se nezávisle na regulátorech, bankách, fanoušcích nebo vládách, nadále řídí svým algoritmem. A jejíž cena v průběhu let neustále roste.

VIDEO: Loňský ročník konference BTC Prague

Tagy:
byznys akce konference Bitcoin kryptoměny Josef Tětek veletrh BTC Prague