Kohajda ostře o přístupu ministerstev. Jak můžou tvrdit, že neumí spořit? kritizoval úředníky

Poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL) v Partii Terezie Tománkové, 20. listopadu 2022

360° 31.5.2023

Poslanec Michael Kohajda (za KDU-ČSL) se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS pustil do ministerstev, která odmítají škrty v rámci vládního konsolidačním balíčku. „Nerozumím, když z některých rezortů přijde odpověď, že neumí spořit,“ uvedl. Zároveň dodal, že podle něj se zmíněný problém netýká členů vlády, kteří jsou z KDU-ČSL.

„Legislativně-technické připomínky jsou v pořádku. Některé věcné připomínky mě ale překvapily. V tom se měla ministerstva držet spíš zpátky. Jestliže se ministři dohodnou, že budou spořit, tak dosti nerozumím, když z některých rezortů přijde odpověď: ‚My to neumíme.‘ Daně nepatří do rukou úředníkům,“ kritizoval Kohajda ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že lidoveckých ministrů si prý tyto problémy netýkají.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala po schůzce s Ódorem: Se Slováky jsme zajedno. Podporujme Ukrajinu všemi prostředky

Podívejte se na celý rozhovor s Michaelem Kohajdou v úvodním videu. Lidovecký poslanec v pořadu 360° na CNN Prima NEWS diskutoval s dalšími třemi hosty především o vládním konsolidačním balíčku.

Vláda plánuje v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy, celkem tedy 94,1 miliardy korun. Mimo jiné počítá se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu.

Místo tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody. Platit by měli zhruba tolik jako pracovník s minimální mzdou. Zaměstnanci budou nově odvádět nemocenské pojištění. Věk nástupu do penze by se měl řídit podle prodlužování života. Nové důchody mají být spíše nižší a valorizace mírnější.

Jak už bylo naznačeno, kraje, obce, profesní komory i některá ministerstva žádají v balíčku změny. Výhrady jsou slyšet například ze strany ministerstva zahraničí. Že kabinet možná některé aspekty nedomyslel, připustil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Je tak možné, že vláda o některých detailech balíčku ještě bude jednat a určité body alespoň částečně upraví.

Tagy:
politika daně KDU-ČSL 360⁰ Pavlíny Wolfové vláda 360° Michael Kohajda škrty konsolidační balíček