Restaurace šetří kde mohou
Růst cen surovin a energií dopadá stále více na restaurace. Ty se snaží ze všech sil nezdražovat a udržet si zákazníky. Do svých nabídek více zařazují bezmasá jídla, zmenšují porce nebo ze svých menu dokonce některá jídla úplně stahují.
Další oběť zdražování je hovězí maso v restauracích. „Cena se zvedla asi o třetinu, což na nějakém super steaku znamená, že místo tisíce korun platíme 1200 až 1500. Mívali jsme dokonce v nákupu steak i za 800,“ srovnává spolumajitelka pražského podniku Pavlína Zemanová.
Spotřebitelské ceny v posledním sledovaném měsíci meziročně vzrostly o 15,1 procenta, což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. Meziměsíčně klesly o 1,4 procenta. Zdroj: Profimedia.cz
Pečivo pšeničné bílé v listopadu stálo 70,07 Kč za kilogram. Na začátku roku 2022 to bylo 54,89 Kč. Zdroj: ČTK
Pivo výčepní světlé aktuálně v průměru stojí 13,71 Kč za 0,5 litru. V lednu se prodávalo za 12,82 Kč. Zdroj: ČTK
Cena vepřové pečeně dosáhla 165,37 Kč za kilo. Začátkem roku činila 147,93 Kč. Zdroj: Profimedia.cz
Mléko polotučné pasterované bylo v listopadu k mání za 25,58 Kč za litr. V lednu stálo 20,82 Kč. Zdroj: Profimedia.cz
Eidamská cihla se prodává za 215,85 Kč za kilogram. Z kraje roku byla za 183,30 Kč. Zdroj: Profimedia.cz
Cena jogurtu bílého netučného v průměru činí 11,95 Kč za 150 gramů. Po Novém roce dosahovala 9,91 Kč. Zdroj: ČTK
Vejce slepičí čerstvá jsou na pultech za 58,55 Kč za 10 kusů. V lednu stála 35,86 Kč. Zdroj: ČTK
Máslo se v listopadu prodává za 267,94 Kč za kilo. Začátkem roku bylo za 214,95 Kč/kg. Zdroj: Profimedia.cz
Cena pšeničné mouky hladké nyní dosahuje 23,48 Kč za kilogram. Dříve stála 15,46 Kč. Zdroj: ČTK
Chléb konzumní kmínový se prodává za 39,70 Kč za kilo. V lednu stál 30,34 Kč. Zdroj: ČTK
Cena konzumních jablek dosáhla 34,93 Kč za kilogram. Na počátku nového roku to bylo 35,65 Kč. Zdroj: ČTK
Konzumní brambory byly v listopadu k dostání za cenu 18,31 Kč za kilo. V prvním měsíci letošního roku stály 18,43 Kč. Zdroj: ČTK
Spotřebitelské ceny v posledním sledovaném měsíci meziročně vzrostly o 15,1 procenta, což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. Meziměsíčně klesly o 1,4 procenta. Zdroj: Profimedia.cz
Pečivo pšeničné bílé v listopadu stálo 70,07 Kč za kilogram. Na začátku roku 2022 to bylo 54,89 Kč. Zdroj: ČTK
Pivo výčepní světlé aktuálně v průměru stojí 13,71 Kč za 0,5 litru. V lednu se prodávalo za 12,82 Kč. Zdroj: ČTK
Mléko polotučné pasterované bylo v listopadu k mání za 25,58 Kč za litr. V lednu stálo 20,82 Kč. Zdroj: Profimedia.cz
Eidamská cihla se prodává za 215,85 Kč za kilogram. Z kraje roku byla za 183,30 Kč. Zdroj: Profimedia.cz
Cena jogurtu bílého netučného v průměru činí 11,95 Kč za 150 gramů. Po Novém roce dosahovala 9,91 Kč. Zdroj: ČTK
Máslo se v listopadu prodává za 267,94 Kč za kilo. Začátkem roku bylo za 214,95 Kč/kg. Zdroj: Profimedia.cz
Kvůli vysoké ceně – zejména masa – byly nuceny některé restaurace určitá jídla z nabídky úplně vyškrtnout. „Měli jsme v nabídce těstoviny s hovězí svíčkovou, což by momentálně koncový zákazník nezaplatil,“ vysvětluje Zemanová.
Přidávají zeleninu
Kuchař ze samoobslužné restaurace Petr Chroust dodává, že u nich pokrm s hovězím masem nevyloučili, ale omezili a dělají ho jednou týdně. „Hodně jedeme na zelenině, vaříme lehčí jídla,“ podotýká.
Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka hospody příliš neušetří, pokud vymění maso za zeleninu. „Pokud přidávají bezmasá nebo zeleninová jídla, není to z cenových důvodů, protože náklady na čerstvou zeleninu se blíží ceně masa. Lidé spíše více vyhledávají vegetariánské chody,“ vysvětluje.
Jak dětem vysvětlit zdražování? Ukažte jim to na příkladu zmrzliny, radí psycholog
Děti bychom měli vést k šetrnosti, myslí si psycholog Václav Mertin. Zvlášť v období zdražování tak mohou lépe pochopit, proč už nezbydou peníze třeba na zmrzlinu, dodal v pořadu Nový den. Klíčem k úspěchu je komunikace.
Řešení jsou menší porce
Menší gramáž nebo větší výběr z příloh jsou další způsoby, jak restaurace bojují s vysokými cenami. „K snídani jsme každému dávali velkou kostku másla, ale půlku z toho lidé nedojedli. Snažíme se tedy dát menší porci, abychom nemuseli zdražovat o 50 Kč. Totéž platí u masa, místo 250 gramů steaku máme 200,“ popisuje Zemanová.
V jiném restauračním podniku naopak gramáž masa nechávají, ale dávají větší výběr z příloh. A zpět zavedli i poloviční polévky.
Někteří restauratéři tvrdí, že s cenou klesnout nemohou a zároveň nemohou přesáhnout hranici, která je pro zákazníky ještě přijatelná. „Problém je, že nikdo neví, kde taková hranice je a kdy se zákazník rozhodne, že už restauraci navštěvovat nebude,“ varuje Stárek.
Podle něj nejsou ceny v restauracích dlouhodobě udržitelné a s ohledem na vývoj ekonomiky by mohlo dojít k dalšímu zdražení. Zákazníci by to mohli pocítit už během září.