Růst cen surovin a energií dopadá stále více na restaurace. Ty se snaží ze všech sil nezdražovat a udržet si zákazníky. Do svých nabídek více zařazují bezmasá jídla, zmenšují porce nebo ze svých menu dokonce některá jídla úplně stahují.
Další oběť zdražování je hovězí maso v restauracích. „Cena se zvedla asi o třetinu, což na nějakém super steaku znamená, že místo tisíce korun platíme 1200 až 1500. Mívali jsme dokonce v nákupu steak i za 800,“ srovnává spolumajitelka pražského podniku Pavlína Zemanová.
Spotřebitelské ceny v posledním sledovaném měsíci meziročně vzrostly o 15,1 procenta, což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. Meziměsíčně klesly o 1,4 procenta.
Zdroj: Profimedia.cz
Pečivo pšeničné bílé v listopadu stálo 70,07 Kč za kilogram. Na začátku roku 2022 to bylo 54,89 Kč.
Zdroj: ČTK
Pivo výčepní světlé aktuálně v průměru stojí 13,71 Kč za 0,5 litru. V lednu se prodávalo za 12,82 Kč.
Zdroj: ČTK
Cena vepřové pečeně dosáhla 165,37 Kč za kilo. Začátkem roku činila 147,93 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Mléko polotučné pasterované bylo v listopadu k mání za 25,58 Kč za litr. V lednu stálo 20,82 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Eidamská cihla se prodává za 215,85 Kč za kilogram. Z kraje roku byla za 183,30 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Cena jogurtu bílého netučného v průměru činí 11,95 Kč za 150 gramů. Po Novém roce dosahovala 9,91 Kč.
Zdroj: ČTK
Vejce slepičí čerstvá jsou na pultech za 58,55 Kč za 10 kusů. V lednu stála 35,86 Kč.
Zdroj: ČTK
Máslo se v listopadu prodává za 267,94 Kč za kilo. Začátkem roku bylo za 214,95 Kč/kg.
Zdroj: Profimedia.cz
Cena pšeničné mouky hladké nyní dosahuje 23,48 Kč za kilogram. Dříve stála 15,46 Kč.
Zdroj: ČTK
Chléb konzumní kmínový se prodává za 39,70 Kč za kilo. V lednu stál 30,34 Kč.
Zdroj: ČTK
Cena konzumních jablek dosáhla 34,93 Kč za kilogram. Na počátku nového roku to bylo 35,65 Kč.
Zdroj: ČTK
Konzumní brambory byly v listopadu k dostání za cenu 18,31 Kč za kilo. V prvním měsíci letošního roku stály 18,43 Kč.
Zdroj: ČTK
Spotřebitelské ceny v posledním sledovaném měsíci meziročně vzrostly o 15,1 procenta, což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. Meziměsíčně klesly o 1,4 procenta.
Zdroj: Profimedia.cz
Pečivo pšeničné bílé v listopadu stálo 70,07 Kč za kilogram. Na začátku roku 2022 to bylo 54,89 Kč.
Zdroj: ČTK
Pivo výčepní světlé aktuálně v průměru stojí 13,71 Kč za 0,5 litru. V lednu se prodávalo za 12,82 Kč.
Zdroj: ČTK
Cena vepřové pečeně dosáhla 165,37 Kč za kilo. Začátkem roku činila 147,93 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Mléko polotučné pasterované bylo v listopadu k mání za 25,58 Kč za litr. V lednu stálo 20,82 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Eidamská cihla se prodává za 215,85 Kč za kilogram. Z kraje roku byla za 183,30 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Cena jogurtu bílého netučného v průměru činí 11,95 Kč za 150 gramů. Po Novém roce dosahovala 9,91 Kč.
Zdroj: ČTK
Vejce slepičí čerstvá jsou na pultech za 58,55 Kč za 10 kusů. V lednu stála 35,86 Kč.
Zdroj: ČTK
Máslo se v listopadu prodává za 267,94 Kč za kilo. Začátkem roku bylo za 214,95 Kč/kg.
Zdroj: Profimedia.cz
Cena pšeničné mouky hladké nyní dosahuje 23,48 Kč za kilogram. Dříve stála 15,46 Kč.
Zdroj: ČTK
Chléb konzumní kmínový se prodává za 39,70 Kč za kilo. V lednu stál 30,34 Kč.
Zdroj: ČTK
Cena konzumních jablek dosáhla 34,93 Kč za kilogram. Na počátku nového roku to bylo 35,65 Kč.
Zdroj: ČTK
Konzumní brambory byly v listopadu k dostání za cenu 18,31 Kč za kilo. V prvním měsíci letošního roku stály 18,43 Kč.
Zdroj: ČTK
Kvůli vysoké ceně – zejména masa – byly nuceny některé restaurace určitá jídla z nabídky úplně vyškrtnout. „Měli jsme v nabídce těstoviny s hovězí svíčkovou, což by momentálně koncový zákazník nezaplatil,“ vysvětluje Zemanová.
Přidávají zeleninu
Kuchař ze samoobslužné restaurace Petr Chroust dodává, že u nich pokrm s hovězím masem nevyloučili, ale omezili a dělají ho jednou týdně. „Hodně jedeme na zelenině, vaříme lehčí jídla,“ podotýká.
Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka hospody příliš neušetří, pokud vymění maso za zeleninu. „Pokud přidávají bezmasá nebo zeleninová jídla, není to z cenových důvodů, protože náklady na čerstvou zeleninu se blíží ceně masa. Lidé spíše více vyhledávají vegetariánské chody,“ vysvětluje.
Menší gramáž nebo větší výběr z příloh jsou další způsoby, jak restaurace bojují s vysokými cenami. „K snídani jsme každému dávali velkou kostku másla, ale půlku z toho lidé nedojedli. Snažíme se tedy dát menší porci, abychom nemuseli zdražovat o 50 Kč. Totéž platí u masa, místo 250 gramů steaku máme 200,“ popisuje Zemanová.
V jiném restauračním podniku naopak gramáž masa nechávají, ale dávají větší výběr z příloh. A zpět zavedli i poloviční polévky.
Někteří restauratéři tvrdí, že s cenou klesnout nemohou a zároveň nemohou přesáhnout hranici, která je pro zákazníky ještě přijatelná. „Problém je, že nikdo neví, kde taková hranice je a kdy se zákazník rozhodne, že už restauraci navštěvovat nebude,“ varuje Stárek.
Podle něj nejsou ceny v restauracích dlouhodobě udržitelné a s ohledem na vývoj ekonomiky by mohlo dojít k dalšímu zdražení. Zákazníci by to mohli pocítit už během září.