Méně masa, více zeleniny a úsporné porce. Restaurace bojují se zdražováním mnoha způsoby

Některé restaurace vyřazují kvůli vysoké ceně hovězí maso ze svých nabídek.

Restaurace šetří kde mohou

Růst cen surovin a energií dopadá stále více na restaurace. Ty se snaží ze všech sil nezdražovat a udržet si zákazníky. Do svých nabídek více zařazují bezmasá jídla, zmenšují porce nebo ze svých menu dokonce některá jídla úplně stahují.

Další oběť zdražování je hovězí maso v restauracích. „Cena se zvedla asi o třetinu, což na nějakém super steaku znamená, že místo tisíce korun platíme 1200 až 1500. Mívali jsme dokonce v nákupu steak i za 800,“ srovnává spolumajitelka pražského podniku Pavlína Zemanová.

Kvůli vysoké ceně – zejména masa – byly nuceny některé restaurace určitá jídla z nabídky úplně vyškrtnout. „Měli jsme v nabídce těstoviny s hovězí svíčkovou, což by momentálně koncový zákazník nezaplatil,“ vysvětluje Zemanová.

Přidávají zeleninu

Kuchař ze samoobslužné restaurace Petr Chroust dodává, že u nich pokrm s hovězím masem nevyloučili, ale omezili a dělají ho jednou týdně. „Hodně jedeme na zelenině, vaříme lehčí jídla,“ podotýká.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka hospody příliš neušetří, pokud vymění maso za zeleninu. „Pokud přidávají bezmasá nebo zeleninová jídla, není to z cenových důvodů, protože náklady na čerstvou zeleninu se blíží ceně masa. Lidé spíše více vyhledávají vegetariánské chody,“ vysvětluje.

Řešení jsou menší porce

Menší gramáž nebo větší výběr z příloh jsou další způsoby, jak restaurace bojují s vysokými cenami. „K snídani jsme každému dávali velkou kostku másla, ale půlku z toho lidé nedojedli. Snažíme se tedy dát menší porci, abychom nemuseli zdražovat o 50 Kč. Totéž platí u masa, místo 250 gramů steaku máme 200,“ popisuje Zemanová.

V jiném restauračním podniku naopak gramáž masa nechávají, ale dávají větší výběr z příloh. A zpět zavedli i poloviční polévky.

Někteří restauratéři tvrdí, že s cenou klesnout nemohou a zároveň nemohou přesáhnout hranici, která je pro zákazníky ještě přijatelná. „Problém je, že nikdo neví, kde taková hranice je a kdy se zákazník rozhodne, že už restauraci navštěvovat nebude,“ varuje Stárek.

Podle něj nejsou ceny v restauracích dlouhodobě udržitelné a s ohledem na vývoj ekonomiky by mohlo dojít k dalšímu zdražení. Zákazníci by to mohli pocítit už během září.

Tagy: