Město nechalo dům zchátrat, teď byty potřebuje prodat nájemcům. Ti nemají peníze

Dům číslo 479 v Porubě, který v roce 1957 navštívil Chruščov.

Budou se muset lidé stěhovat?

Nájemníci panelového domu v Harrachově se bojí o střechu nad hlavou. Doslova. Nedávná kontrola ukázala, že střecha nástavby z poloviny 90. let je v havarijním stavu. Dřevěnou konstrukci napadla plíseň a dřevokazné houby, kvůli vlhkosti rezavějí kovové díly.

Verdikt statika: Střechu je nutné kompletně rekonstruovat. Jenže dům patří městu a to patří k nejzadluženějším v celém Česku. V městské pokladně potřebné peníze chybějí. Radnice tedy přišla s myšlenkou, aby si nájemníci byty odkoupili a střechu nechali opravit na vlastní náklady. Obyvatelé domu se tomu ale brání.

„Dlouhá léta nám město slibovalo, že si byty budeme moci koupit. Vždycky z toho sešlo. A teď najednou, když je střecha v havarijním stavu, nám ji nabízejí?,“ kroutí hlavou Hana Menglerová. Podle ní se vedení města ani úředníci o dům dlouhodobě nestarali a nedokázali ani pohlídat provedení nástavby.

Místostarosta města Tomáš Vašíček dává nájemnici za pravdu. „Zdědili jsme tuhle situaci po našich předchůdcích na radnici a teď stojíme před velmi obtížně řešitelným úkolem. Podle předběžných informací od statika je potřeba konat. I když bezprostřední nebezpečí zhroucení střechy nehrozí. Rekonstrukce za minimálně 6 milionů ale nutná bude,“ říká místostarosta. V těsných prostorách na půdě přímo pod střechou ukazuje na prkna pokrytá bílou vrstvou plísně. „Desítky let se tady nikdo nebyl podívat, jinak by to museli řešit,“ dodává.

Město úvěr nedostane, nájemníci ale ano

V městské pokladně prý ale na opravu není ani koruna. Město je zatížené na svou velikost astronomickým dluhem – 72 milionů korun. Na každého obyvatele města včetně kojenců vychází přes 50 tisíc. „Jediným způsobem je podle prodej bytů nájemníkům. Nechali bychom udělat odhad, který by zohlednil stav objektu. Sdružení vlastníků už by si mohlo vzít úvěr. My jako město s naším dluhem šanci na půjčku nemáme,“ tvrdí Vašíček.

Vladimíra Kosíková, která bydlí přímo v nástavbě pod střechou, si to ale představit neumí. „Kde bychom na to vzali? Myslíte si, že máme tolik peněz, abychom si byty koupili a ještě platili úvěr? Vždyť tu bydlí řada seniorů, říká nájemnice, která netuší, co bude dál. Jen se modlí, aby letos v krkonošském městečku nenapadlo hodně sněhu. Narušená konstrukce střechy by jeho váhu už nemusela unést.

Tagy: