Metro S i trať na letiště. Noví pražští radní mají velké plány, zatím ale řeší hromadění funkcí

Skoro půl roku si musela Praha počkat na nové vedení města, které by se mělo po čtvrtečním zastupitelstvu mělo ujmout svých funkcí. Pražané se mohou podle koaliční smlouvy Spolu, Pirátů a STAN, kterou má redakce CNN Prima NEWS k dispozici, těšit například na dostavbu městského okruhu či rozvoj pražského metra. Ještě před nástupem do úřadů však musí někteří zástupci vysvětlovat svou kumulaci funkcí.

Nová koalice se podle předsedy zastupitelů Spolu Zdeňka Zajíčka (ODS) hodlá zaměřit zejména na tři oblasti. V případě dopravy chce prohloubit a nastavit užší spolupráci se státem. Ta se dá nyní vzhledem ke složení vládní koalice, dobře nastavit, řekl. Druhou oblastí je energetická soběstačnost a bezpečnost a třetí bydlení. Zastupitelka Kateřina Arnotová (STAN) řekla, že se koalice zaměří také na územní rozvoj a školství.

Investice a doprava

Nové vedení metropole bude pokračovat v investicích do dopravní infrastruktury, které započaly již za vládnutí minulých rad hlavního města. Půjde konkrétně o dobudování metra D, vznik železničního metra S či tramvajový okruh.

ČTĚTE TAKÉ: Z Prahy do Brna za hodinu. Podívejte se, kde začnou vznikat první tratě pro rychlovlaky

„Zasadíme se o dobudování metra D ve všech úsecích. Hodláme pokračovat v budování tramvajových tratí s prioritou vnitřního tramvajového okruhu. Budeme spolupracovat na rozvoji železnice včetně tratě na letiště nebo ‚metra S‘,“ píše se v koaliční smlouvě.

Přestože se před volbami vedly nekonečné diskuze o tom, zda by se měla podporovat silniční, nebo cyklistická doprava, nové vedení slibuje rozvíjet všechny způsoby přepravy po městě. Koalice se také bude snažit zapojit stát do financování vnitřního okruhu.

„Budeme zkvalitňovat a vylepšovat silniční síť, včetně prací na dostavbě Městského okruhu, kde budeme usilovat o finanční podporu státu. Při plánování a realizaci velkých dopravních staveb budeme myslet i na bezbariérovou prostupnost pro pěší a cyklisty,“ uvádí koaliční smlouva.

Z velkých investic se koalice mimo jiné shodla také na pokračování projektu Vltavské filharmonie. Bude chtít však pomoc od státu. „Prosazujeme, aby financování této stavby, která bude sloužit i pro státní Českou filharmonii, bylo z části hrazené z veřejných zdrojů sdíleno mezi státem a hlavním městem Prahou. Jde o kulturní instituci celostátního významu,“ uvádí smlouva.

Sběratelé funkcí

Přestože nová koalice ještě ani nezačala vládnout, jsou již někteří její představitelé kritizováni za přílišnou kumulaci funkcí, například u budoucího primátora Bohuslava Svobody (ODS). Ten však těsně před zvolením oznámil, že kromě funkce primátora zůstane pouze řadovým poslancem. Zbytek pozic například v Poslanecké sněmovně či ve VZP opustí.

„Budu-li tento týden zvolen primátorem, sejde se následně poslanecký klub ODS, kde dám k dispozici funkci předsedy Výboru pro zdravotnictví, dále i členství v Petičním výboru a rovněž rezignuji na členství ve Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Zůstanu tedy pouze řadovým poslancem,“ sdělil Svoboda ve vyjádření zaslaném CNN Prima NEWS.

Přestane také vykonávat své funkce ve zdravotnickém oboru. „Post přednosty Gynekologické kliniky 3. LF UK a ÚVN předám svému nástupci. A svůj úvazek tamtéž minimalizuji ale tak, abych nijak neohrozil chod kliniky a zdraví pacientů. Počítám také s tím, že rezignuji na členství ve správní radě VZP,“ doplnil.

Pospíšil a Udženija

Svoboda však nebyl jediným kritizovaným členem nové koalice. Náměstkem pro kulturu i europoslancem bude bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Rezignuje pouze na místo předsedy správní rady Muzea Kampa. „Jsem přesvědčený, že je možné skloubit práci řadového europoslance a neuvolněného člena rady města,“ řekl novinářům Pospíšil po podpisu koaliční smlouvy. „Ponechám si plat europoslance, peníze, které budu brát za činnost pro město, dám na dobročinné účely,“ řekl.

Důležitou náměstkyní pro finance by se měla stát starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Ani ta se nechce vzdát své pozice na městské části. Nakonec však také začíná pod tlakem veřejnosti ustupovat.

„Nikdy a nikde jsem neřekla, že si dlouhodobě ponechám obě funkce. Chci být radní na plný úvazek. Na dvojce to však není jen o mně. Nyní se musím domluvit se svými kolegy na tom, kdo moji práci a agendu převezme,“ napsala Udženija na Twitteru.

Jednání o koalici na vládním půdorysu Spolu, Pirátů a STAN trvají od loňských zářijových voleb, postupně se z různých důvodů komplikovala. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka Spolu, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v radě, a následné vystoupení Pirátů z aliance, kterou dříve založili s Prahou sobě.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, v 65členném zastupitelstvu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD.

Tagy: