Migranti na hranicích s Polskem mění taktiku. Lukašenko je podvedl, zní z Varšavy

Členové běloruských bezpečnostních složek vyklidili největší tábor migrantů a cizince přesunuli do nedalekého logistického střediska.

Polsko zaznamenalo pokusy migrantů o překročení hranice z Běloruska i v noci na pátek. Televizi Polsat to řekl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Podle mluvčího ministra pověřeného koordinací polských zpravodajských služeb Stanislawa Žaryna byl už čtvrtek ve srovnání s předchozí nocí poměrně klidný.

„Tato noc se nelišila od předchozích, byly pokusy o násilné překročení hranice. Ale byly použity jiné metody,“ uvedl šéf polského resortu obrany. Zatímco v úterý podle něj polští policisté a vojáci odrazili masový pokus o překonání hranice u přechodu Kuźnica-Bruzhi, nyní se pokoušejí do Polska přejít menší skupiny lidí na jiných místech.

„Jsou to skupiny čítající asi tucet lidí, někdy několik desítek osob. Takových pokusů bylo za uplynulou noc několik, ale jsme připraveni,“ prohlásil Blaszczak. Režim běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka nyní podle něj přemýšlí, co dále. „Lukašenko si přivezl lidi z Blízkého východu a teď má problém, co s nimi. Podvedl je, slíbil jim, že půjdou do západní Evropy,“ nechal se slyšet polský ministr.

Žaryn agentuře PAP sdělil, že po neklidné noci ze středy na čtvrtek, která byla podle něj poznamenána několika velkými pokusy o proniknutí na polskou stranu hranice, byl uplynulý den poměrně klidný. Dodal, že členové běloruských bezpečnostních složek ve čtvrtek vyklidili největší tábor migrantů a cizince přesunuli do nedalekého logistického střediska. „Očekáváme, že běloruské úřady budou i nadále vysílat skupiny cizinců na hranice s Polskem,“ dodal.

Běloruská agentura BelTA v pátek ráno uvedla, že tábory poblíž hranic opustili předchozí den všichni uprchlíci a přesunuli se do logistického střediska. „Uprchlíkům bylo také nabídnuto, aby zůstali v Bělorusku a (nabídnuta) pomoc v hledání práce či bydlení. Odmítli,“ píše státní běloruská tisková agentura, podle níž chtějí běženci do Německa.

Bělorusko požaduje humanitární koridor

Lukašenko podle své mluvčí navrhl v telefonátu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, aby EU vytvořila humanitární koridor do Německa pro 2 000 migrantů. Dalších 5 000 uprchlíků se prý běloruský režim bude snažit poslat zpět do jejich vlasti. Německý ministr vnitra Horst Seehofer ve čtvrtek řekl, že Německo se žádných migrantů uvázlých na polsko-běloruské hranici neujme.

Z Minsku mezitím ve čtvrtek odletěl první repatriační let s migranty, který podle serveru Onet zorganizoval Irák ve spolupráci s běloruskými úřady. K návratu do vlasti se podle irácké diplomacie registrovalo 430 Iráčanů, z nichž podle agentury AP ve čtvrtek 374 nastoupilo do letadla společnosti Iraqi Airways, které mělo v plánu dvě destinace – metropoli iráckého Kurdistánu Irbíl a hlavní město celé země Bagdád.

Několik tisíc migrantů, převážně z Blízkého východu, se minulý týden utábořilo v mrazivých teplotách na běloruské straně hranic s Polskem v naději, že se dostanou do Evropské unie. Západ obviňuje Lukašenkův režim, že láká migranty do země a pak je posílá k hranicím s EU. Minsk se prý tak mstí za sankce, které Unie uvalila na jeho režim kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Informace o dění na hranici je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů, protože kvůli výjimečnému stavu v polském pohraničním pásmu nemají do oblasti přístup novináři či humanitární organizace. Ochránci lidských práv viní Varšavu, že migranty, kterým se podaří proniknout do Polska, bezpečnostní složky zatlačují zpět přes hranici a neumožňují jim požádat o azyl, na což mají podle mezinárodního práva nárok.

V drsných podmínkách, které v polsko-běloruském pohraničí panují, zemřelo v posledních týdnech nejméně 12 lidí, uvedla agentura AP. Podle jedné polské nevládní organizace je mezi nimi zřejmě i roční dítě.

Tagy: