Rocková hvězda nebo prezident? Milei v Praze přirovnal politiku k fotbalu, sešel se s Pavlem

Javier Milei navštívil Prahu

Argentinský prezident Javier Milei má za sebou návštěvu České republiky. Excentrická hlava státu měla v pražském Paláci Žofín přednášku o svém pojetí politiky, sešel se také s premiérem Petrem Fialou (ODS) a prezidentem Petrem Pavlem. Milei během své přednášky přirovnával politiku k fotbalu a uvítání se dočkal jako rocková hvězda. Kromě ovací však v Praze slyšel od svých odpůrců i kritiku.

Milei svou přednášku v pražském paláci Žofín pořádanou ekonomickým deníkem E15 začal anekdotou s fotbalem.

„Když se budete dívat na fotbalový zápas Argentiny, tribuny budou plné, fanoušci nadšení, všude spousta barev a skandování. Bude to skvělé, ale ať už bude atmosféra sebelepší, význam spočívá v míči na hřišti a pokud nenastoupí (Lionel) Messi, aby do toho míče kopl, tak se ani nehne,“ pronesl prezident s odkazem na slavného argentinského fotbalistu.

ČTĚTE TAKÉ: Pan „motorová pila“ a samozvaný expert na tantrický sex. Kdo je argentinský prezident Milei?

„Proč to říkám? Ideová diskuse a kulturní bitva na akademické úrovni je velmi důležitá, ale bez politické akce se nikam nedostanete,“ vysvětlil v úvodu své přednášky Milei.

Ta se dále nesla v duchu útoků na předešlé argentinské vlády v rukách Kirchnerovců (rodiny, která po léta zastávala prezidentskou funkci či ovládala hlavy státu, pozn. red.), zmínil také rapidní pokles inflace za jeho vlády.

Kromě toho se Milei během své pondělní návštěvy sešel také s premiérem Petrem Fialou a večer pak i se svým českým protějškem Petrem Pavlem. S tím si potvrdili stejný pohled na zahraniční politiku. Oba státníci totiž podporují Ukrajinu v její obraně proti ruské agresi, stejně tak se staví proti teroru namířenému vůči Izraeli ze strany hnutí Hamás.

Na místa, kde Milei v Praze vystupoval, se však vydali i jeho odpůrci. „Milei – obránce ‚svobody’, aby mohl krást, vykořisťovat, diskriminovat a ožebračovat. Pryč s Mileiem. Prodává vlast. Stop škrtům a represím,“ stálo ve španělštině na transparentech kritiků argentinského prezidenta před palácem Žofín. Na dalším pak stálo česky „Milei není milej“. Když akce skončila, někteří z demonstrujících skandovali „Svobodu politickým vězňům“. Kritické pokřiky argentinského prezidenta provázely i při příjezdu na Pražský hrad.

Populista z druhého spektra, míní o Mileim Pilip

Milei do Prahy přiletěl jako kometa posledních měsíců. Svým neotřelým a krajně excentrickým stylem ovládl argentinské prezidentské volby a tamní politiku začal měnit k nepoznání. Politik, který nosí husté kotlety jako vystřižené od rockerů ze 70. let a během svých mítinků využil jako symbol motorovou pilu coby nástroj k „seřezání inflace“, začal své slibované masivní škrty.

Ivan Pilip, exministr financí a školství a zároveň ekonom zaměřující se na latinskoamerický prostor, pro CNN Prima NEWS zmínil, že argentinského prezidenta lze ocenit za jeho odhodlání uskutečnit své razantní kroky. „Nastoupil k vládě a okamžitě předložil stovky návrhů, skutečně konkrétních věcí, které ta země potřebuje. To je něco, co politika u nás nemá a co jí chybí. Na kolik se mu to podaří, je druhá věc, ale začátek má dobrý,“ komentoval na dotaz redakce Pilip.

PODÍVEJTE SE: Argentinský prezident Javier Milei byl v Praze na přednášce přivítán jako rocková hvězda

Imponuje mu i jeho opatření, které má za cíl zrušení některých ministerstev. „Některé myšlenky jsou poměrně zajímavé, třeba sloučit některá ministerstva z logiky činnosti,“ dodal Pilip. Na druhou stranu zmínil, že klíčové je pro Mileiho osekat agendu jednotlivých ministerstev.

„Milei je populista z druhého spektra. Zbytečně lidem neslibuje, že se všichni budou mít dobře díky státu. Slibuje, že se budou mít dobře, ale neříká, že to bude tím, že se přerozděluje a vše přijde ze strany úřadů či silného státu,“ doplnil pro CNN Prima NEWS Pilip.

Španělský král ho odmítl, Scholz přijal

Milei má za sebou také čerstvě návštěvy Španělska a Německa. Zatímco u našich západních sousedů byl bez problému přijat, když se s ním v Hamburku sešel tamní kancléř Olaf Scholz, ve Španělsku tomu bylo jinak.

Převzal tam sice jisté ocenění, ale nesetkal se ani s premiérem Pedrem Sánchezem, ani s králem Filipem VI. Milei totiž nedávno osočil Sánchezovu manželku z korupce a kritikou nešetřil ani ohledně levicového předsedy vlády. Španělský monarcha před pár dny uvedl, že žádosti o přijetí argentinského prezidenta nevyhoví.

Nynější argentinská hlava státu před zvolením do úřadu slibovala až radikální škrty ve státní správě, které skutečně provádí. Sice se mu na jedné straně daří něco dělat s inflací, zároveň se však proti němu zvedá nevole části obyvatelstva. Protesty podpořené Kirchnerovci i odborovými organizacemi se v Argentině konají pravidelně od té doby, co se Milei ujal moci.

Tagy: