Zlý muž Kalousek. Ministerstvo ho chtělo krotit po výrocích o sebevraždě Stanjury. Narazilo

Záměr ministerstva financí uklidnit svého bývalého šéfa Miroslava Kalouska (TOP 09) nevyšel. Resort se pokusil mírnit situaci po výrocích někdejšího ministra, který v nadsázce navrhl rituální popravu tiskové mluvčí nebo sebevraždu zastřelením současné hlavy úřadu Zbyňka Stanjury (ODS). Kalousek resort na Twitteru původně napadl za jeho přístup k rozdílenému zdanění časopisů a novin. Ministerstvo se chtělo bránit, že jen plní politickou vůli vládní koalice. Bývalého předsedu TOP 09 tím však nepřesvědčilo. Průměrně příčetná instituce by se dle něj omluvila za technický problém, což by každý pochopil. „Ne, vy to musíte dotáhnout do Hlavy XXII. Myslí u vás kdo?“ ptal se Kalousek a ještě si přisadil.

Na začátku slovní přestřelky stálo vyjádření mluvčí Gabriely Krušinové pro Hospodářské noviny ke sporné části úsporného balíčku, kdy se časopisy zařadily do 12% a noviny do 21% sazby. „Pokud je titul vydáván nejvýše třikrát týdně, bude zařazen do snížené sazby DPH jako časopis, zatímco pokud je daný produkt vydáván alespoň čtyřikrát týdně, typicky noviny, bude zařazen do základní sazby DPH,“ vysvětlovala.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda dostala nakládačku za snížení DPH, řekl Kalousek. Ještě letos musí udělat plošné škrty

Následně o sobě nechal slyšet Kalousek: „Je mi líto, ale po tomto vyjádření má ministr financí Zbyněk Stanjura pouze dvě možnosti: 1. Rituálně popravit svou tiskovou mluvčí. 2. Zastřelit se sám. Na možnost č. 3, že jsou jeho voliči úplní idioti, kteří budou toto stanovisko akceptovat, bych se příliš nespoléhal,“ uvedl Kalousek na sociální síti.

A právě v tomto okamžiku opět nastoupilo ministerstvo, jež chtělo svůj postup hájit: „Jako politik a ex-ministr financí dobře víte, že pokud vládní koalice přijme politické rozhodnutí, ministerstvo financí jako odborný úřad musí najít technické a legislativní řešení, což děláme i v tomto v případě.

Smršť z klávesnice Kalouska

Pokud by si někdo myslel, že takové vysvětlení bude Kalouskovi stačit, mýlil by se. Další výpady bývalého ministra přišly záhy. „A tímhle to chcete hájit? A myslíte to vážně? Průměrně příčetná instituce by řekla: ‚Pardon, technický problém. Celní sazebník to nerozlišuje, musí to tedy být v jedné sazbě.‘ To by každý pochopil. Ne, vy to musíte dotáhnout do Hlavy XXII. Myslí u vás kdo?“ ptal se. Zároveň také konstatoval, že jako politik a ex-ministr financí dobře ví, že když ho napadla podobná „hovadina“, jeho odborný aparát mu ji rozmluvil. „Tenkrát ještě existoval a měl svou čest,“ nebral si servítky Kalousek.

Ministerstvo nereagovalo a celé výměně názorů mohl být konec. To by ovšem nesměl stát na jedné straně barikády „zlý muž“ Kalousek – další kopanec si neodpustil. „Na svém příštím zasedání se vláda prý chystá schválit výjimku a nulovou sazbu DPH na ‚tiché noviny‘. Ty musí mít, na rozdíl od novin šumivých, své sídlo v Jihomoravském kraji a jejich povinností bude třikrát týdně zdarma zveřejňovat inzerci na tiché víno,“ přidal satirickou kritiku dřívější šéf resortu financí.

Úsporný balíček kritizují i ti, kteří stáli u jeho zdrodu:

Tagy: