Místo tance či malování kalašnikovy. Ruská armáda „dobývá“ školky, děti učí i s granátem

Ruská armáda již do svých služeb láká mladistvé studenty, nepodceňuje však výchovu ani těch nejmladších – budoucích potenciálních vojáků. Příslušníci ozbrojených sil míří do škol a dokonce i do školek, kde se snaží děti motivovat k tomu, aby se vydaly na dráhu profesionální bojovníků. Už nyní jsou cvičeny například k tomu, jak správně pochodovat nebo jak zacházet s proslulými samopaly Kalašnikov.

Fotbal, tancování, malování nebo třeba výroba předmětů z korálků. Běžné kroužkové aktivity ve školkách a školách známe asi všichni.

V Rusku však aktuálně nabírá na popularitě jiná aktivita – vojenská výchova. Nejen, že se tamní armáda snaží lákat do svých řad mladistvé studenty, sotva co dosáhnou plnoletosti, nyní se zaměřuje na výchovu těch nejmenších. Ve školách a školkách se tak čím dál více objevují vojáci, kteří zde vypráví o životě v ozbrojených silách. Zároveň nechávají děti vyzkoušet, jaké to je například střílet ze samopalů.

V internetovém prostředí se již objevila videa, kterak se děti, a to i ty ze školky, zapojují do manipulace se zbraní. Zároveň oblečené ve vojenském musí pochodovat do rytmu vojenské hudby.

Jedny za záběrů zachytily jakousi přehlídku či maškarní, na které jdou všechny děti převlečené za vojáky, zatímco je doprovází učitelky. Někteří z předškoláků ke svým převlekům táhnou ještě z kartonu vyrobené tanky či letadla. Nechybí písmeno „Z“, které Rusové využívají jako jeden ze symbolů své invaze na Ukrajinu. Na dalších záběrech pak jiné děti musí cvičit v maskáčích a s maketou samopalu Kalašnikov v rukách.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální video ukazuje, jak Rusové řezají zajatci hlavu. Ukrajina slibuje krvavou odplatu

Extrémem je způsob, jak k plaveckým závodům přistoupili v ruském Magnitogorsku. Plavci, kteří mají být ve věku 12 až 18 let, totiž skákají do vody oblečení ve vojenském mundúru a musí plavat na čas s atrapou samopalu.

Povinná vojenská výchova na školách

Ruskojazyčný investigativní portál The Insider ve svém textu upozornil, že ruští vojáci jsou ve vzdělávacích institucích častými hosty. „Školy jsou svědky rostoucí přítomnosti samopalů Kalašnikov, které si nachází své místo po boku tabulí a učebnic,“ komentoval web.

Zároveň dodal, že od září tohoto roku budou mít ruští školáci nový povinný předmět – základní vojenská výchova. Na ruských školách její obdoba existovala již v dobách Sovětského svazu. „Tehdy byli ruští školáci vyučováni, jak se chránit v případě jaderného nebo chemického útoku, jak poskytnout první pomoc a také zacházet se zbraněmi,“ připomenul ruský portál.

Mezitím do škol a školek putují také různé provojenské spolky zastřešující se patriotismem, které ještě více umocňují tlak armády na studenty, žáky a předškoláky. Namísto sportovních kroužků, malování, keramiky či dalších běžných aktivit po školním vyučování či ve školkách se tak děti pod dohledem vojáků cvičí, jak správně pochodovat a držet vlajku, ale dochází také na zmiňované cvičení s maketami zbraní. A to i u těch nejmenších dětí. Pozadu nezůstává ani hod granátem, respektive kusem makety či jen papírovou vlaštovkou, kterou se děti snaží z místa zasáhnout třeba fotografie s tanky.

Děti chtějí vypadat jako vojáci, tvrdí ředitelka školky

Již nějaký čas v Rusku existuje mládežnická vojenská organizace Junarmija. Ta má mít pod sebou desítky tisíc lidí a funguje přímo pod taktovkou ruského ministerstva obrany. Uskupení dokonce tvrdí, že jejími členy je na jeden a čtvrt milionu lidí. Podle investigativců z The Insider jsou do tohoto čísla započítány také ukrajinské děti z Ruskem dobytého území, kterým bylo členství údajně vnuceno.

Děti v Junarmiji pravidelně cvičí, účastní se vojenských přehlídek a zejména se jim vtlouká do hlavy kremelská propaganda, jak už před lety informoval list The New York Times. Ten Junarmiji přirovnal dokonce k mládežnické nacistické organizaci německého diktátora Adolfa Hitlera Hitlerjugend.

Aktivní členové Junarmiji rovněž začali chodit po školách a dokonce školkách, kde došlo mimo jiné i na zmiňované Kalašnikovy. Mladíci a dívky z organizace se na chvíli sami stali lektory a učili například předškolní děti tomu, jak takový samopal sestrojit. Informaci potvrdil i ředitel jedné ze školek. „Atmosféra byla přátelská, krásná a oslavná, celkově v dětech tato zkušenost zanechala pozitivní dopad. Samozřejmě, že všechny děti chtějí vypadat jako vojáci,“ prohlásila ředitelka školky v Ujaru v Krasnojarské oblasti Irina Kosouchovová pro místní web NGS24.

Práce s Kalašnikovem přitom není žádnou výjimkou. Světově známý a hojně rozšířený samopal ruské, dříve sovětské, výroby je jedním z hlavních „taháků“, který mládežničtí i dospělí lektoři na děti obvykle vytasí.

Tagy: