Uhlí je opět v kurzu, na Sokolovsku zvýšili těžbu. Je to jen dočasné, zdůrazňuje vláda

Na Sokolovsku museli kvůli krizi navýšit těžbu uhlí

Uhlí je opět v kurzu

Uhlí je opět v kurzu. Naplno to ukázala energetická krize způsobená válkou na Ukrajině. Těžbu zvýšili i na Sokolovsku. Ještě před ruskou invazí ji přitom tlumili a rušili pracovní místa. Teď ale surovina lidem, kterým firma dodává teplo a elektřinu, výrazně snížila náklady na topení.

Zatímco na podzim roku 2019 odcházeli pracovníci dolu Jiří ze směny poměrně nervózní, protože Sokolovská uhelná oznámila útlum těžby a připravovala propouštění, momentální situace je o dost pozitivnější. Dopravníkové pásy přepravují tuny uhlí přímo do kotle, přijímají se noví pracovníci do těžebních odvětví a hnědé uhlí je znovu v kurzu.

ČTĚTE TAKÉ: Kamna na uhlí v Česku skončí. Ministerstvo životního prostředí chystá zákaz jejich prodeje

„Sokolovská uhelná oproti roku 2022 mírně navýšila těžbu. Bylo to potřeba kvůli elektrické energii a také teplu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí SUAS Jana Pavlíková.

Mírné zvýšení těžby hnědého uhlí pocítila zhruba třetina lidí z Karlovarského kraje na svých účtech za teplo. Ty totiž nevyskočily tak razantně, jako tomu bylo na jiných místech v republice. „Ten dopad pro město Sokolov a pro obyvatele, kteří jsou napojeni na centrální zásobování teplem byl únosný. To zvýšení bylo v řádu 13 až 14 procent,“ popsal místostarosta Sokolova Jan Picka (nez.).

Ministerstvo optimismus krotí

Sokolovští těžaři jsou připraveni dál hnědé uhlí dobývat. Současný stav těžby plánují i do budoucna. Ministerstvo životního prostředí už ale ne. „Může dojít ke krátkodobému zvýšení spotřeby uhlí ještě během této zimy, nicméně na plánovaném konci využívání uhlí ve velké energetice nejpozději do roku 2033 se ale nic nemění,“ informovala mluvčí resortu Lucie Ješátková.

Podle ministerstva životního prostředí je zvýšená spotřeba hnědého uhlí jen krátkodobým výkyvem způsobeným nejistotou vyvolanou válkou na Ukrajině. Pokud jde o navýšení těžby, Sokolovsko ale není samo. Stejné plány mají na severozápadě republiky, konkrétně na Chomutovsku, Teplicku a Ústecku.

Tagy:
krize uhlí Ukrajina těžba těžba uhlí Rusko okres Sokolov Ministerstvo životního prostředí České republiky ruská invaze na Ukrajinu Sokolovská uhelná Jana Pavlíková