Soumrak fosilních paliv? Při výrobě elektřiny je vytlačují obnovitelné zdroje, píše CNN

Objem fosilních paliv, které se po celém světě využívají k výrobě elektřiny, letos poprvé v historii klesne. Informovala o tom americká CNN s odkazem na ekologický think tank Ember. Podle něj se podíl využívání fosilních paliv při výrobě elektřiny rok od roku snižuje, naopak raketově roste obliba solárů a větrných elektráren.

Je to začátek konce fosilních paliv. Tak hodnotí změny v energetickém portfoliu světa britský think tank Ember, který publikoval výzkum, ze kterého vyplývá, že jsou fosilní paliva v kontextu výroby elektřiny na ústupu.

Očekává se totiž, že spotřeba uhlí, ropy a plynu pro výrobu elektřiny v letošním roce poprvé v historii klesne. Studie nebere v potaz spotřebu v letech, kdy zuřila pandemie nebo globální recese.

„Vstupujeme do nové éry čisté energie,“ řekla k výzkumu jedna z jeho předních autorek Malgorzata Wiatros-Motyková. Informovala o tom americká CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Průlom v cenách energií? Plyn i elektřina zlevňují. Experti radí, jak postupovat s fixací

Studie analyzovala spotřebu téměř veškeré elektřiny na světě – soustředila se na data ze 78 zemí, které v součtu pokrývají 93 procent globální poptávky po elektřině.

Vzestup obnovitelných zdrojů

A jelikož využívání fosilních paliv v elektrárnách upadá, jiným zdrojům se o to více daří. Již téměř 40 procent globální produkce elektřiny obstarává obnovitelná nebo jaderná energie. Z hlediska historického vývoje jde o doposud nejvyšší číslo.

V minulém roce se větrné a solární elektrárny na globální produkci elektřiny podílely z 12 procent, rok před tím to bylo deset procent. Zvláště na vzestupu je solární energie.

V absolutní číslech ale fosilní paliva při výrobě elektřiny stále dominují. Svět musí nadále spoléhat na uhelné elektrárny, které loni obstarávaly 36 procent globální produkce elektřiny.

Studie Emberu ale předpokládá, že právě v loňském roce přišel vrchol využívání fosilních paliv a s tím spojeného znečištění. Analýza u nich letos očekává pokles o 0,3 procenta.

„Větrná a solární energie mají našlápnuto k raketovému vzestupu na vrchol,“ soudí autoři studie.

Tagy: