Mladí lidé v „mama hotelu“ ušetří i miliony. Peníze pak mohou dát do akcií, říká Kovanda

Lukáš Kovanda

360° (211)

Mladým lidem se čím dál více vzdaluje vlastní bydlení i výhodnost hypoték. Během pandemie se nemalá část vrátila zpět k rodičům, v „mama hotelu“ ovšem mohou ušetřit nemalé peníze. Ty by měli ideálně investovat třeba do akcií a z výnosů si pak časem koupit vlastní nemovitost, řekl ekonom Lukáš Kovanda v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj ale spousta lidí žije v atmosféře 90. let, kdy bylo mnohem jednodušší získat vlastní bydlení.

Raketový růst cen nemovitostí i zpřísnění podmínek pro hypotéky ještě potrápí nejednoho mladého Čecha. V kombinaci se sílící inflací se mnohým lidem vzdaluje možnost získat vlastní bydlení. I přes plány současné vlády se situace v nejbližší době nejspíše nezmění.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda radí, aby lidé nenechávali své peníze na účtech a investovali. Jiné protiinflační opatření podle něj není. „I lidé, kteří nebyli zvyklí investovat, by tak měli učinit,“ uvedl v pořadu 360°.

Podotkl, že Češi trpí fetišem vlastnického bydlení – podle něj není žádná ostuda bydlet v nájmu. Stejně tak nevidí problém, kdyby mladí lidé bydleli u svých rodičů, dokud si časem nenastřádají dostatek peněz pro nákup nemovitosti.

„Jednou jsem počítal, kolik si našetří lidé do 35 let, kteří bydlí delší dobu v mama hotelu. Je to nemalá částka, třeba i milion korun, což není zanedbatelná částka. Když budou tyto peníze schopni dát do akcií, tak jim to může vynést tolik, že si třeba ve čtyřiceti koupí nemovitost bez hypotéky,“ navrhl Kovanda jednu z možných cest, jak si přijít na vlastní bydlení.

Ačkoliv uznává, že jde o poněkud extrémní příklad, podle něj je klíčové se zbavit fixace na nemovitosti, které stále rychle zdražují. „Tady se stále žije v atmosféře devadesátek, kdy se řada lidí dostala k nemovitostem za hubičku. A ti okolo, kteří se k nim dostali, pozorovali, jak bezstarostně bohatli – i díky vstupu do Evropské unie a rozmachu hypoték. To už se nebude opakovat. Měli bychom odložit to tunelové vidění, protože ty devadesátky se už nevrátí,“ konstatoval Kovanda.

Odborník na finanční plánování OVB Allfinanz Oldřich Beránek doplnil, že je bydlení potřeba řešit dlouho dopředu. „Sedl bych si a začal odkládat nemalou částku bokem, kterou bych pravidelně investoval. Když je člověk ‚u mamky‘, jsou ty náklady vlastně nulové,“ řekl na CNN Prima NEWS.

Tagy: