Žlutomodré Česko. Desetitisíce lidí si modlitbou a průvody připomněly rok bojů na Ukrajině

Lidé v Česku si v pátek průvody, modlitbami i minutou ticha připomněli rok války na Ukrajině. Pochod na podporu napadené země v Praze, kterého se účastnily stovky lidí, prošel centrem města, oběti bojů uctily desítky lidí minutou ticha na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové. Modlitba za Ukrajinu v podvečer zazněla v Plzni a také před libereckou radnicí nasvícenou v barvách ukrajinské vlajky. Podporu Ukrajině vyjádřili večer také lidé v Ostravě a Brně.

Průvod v Praze ze Staroměstského na Václavské náměstí vedle rok trvající války upozorňoval také na firmy, které v Rusku i nadále podnikají. Lidé v průvodu nesli transparenty s logy některých společností doplněnými o červené skvrny, které symbolizovaly krev. Účastníci drželi také ukrajinské vlajky nebo transparenty odsuzující Rusko a invazi. Velkou ukrajinskou vlajku nesli lidé rozvinutou mezi sebou i uprostřed průvodu.

PODÍVEJTE SE NA ROK VÁLKY NA UKRAJINĚ OBRAZEM: Smutná loučení, tisíce ztracených životů i střípky naděje

Pochod je součástí iniciativy Light will win over darkness (Světlo zvítězí nad temnotou), kterou koordinují ukrajinští dobrovolníci. Podobné akce byly v pátek naplánované například v Belgii, Finsku či Německu, další mají následovat v sobotu.

Zazněly sirény

Téměř dva tisíce lidí se v pátek večer sešly na Dominikánském náměstí v Brně, aby podpořily Ukrajinu při prvním výročí zahájení ruské invaze a agrese. Setkání začalo opakovaným zvukem sirén, které znějí takřka denně v řadě ukrajinských měst jako poplach před leteckými útoky. Čeští řečníci zmínili především hrdinství Ukrajinců, kteří rok pokládají životy za svobodu nejen svoji, ale i dalších obyvatel Evropy. Ukrajinští řečníci děkovali za trvající podporu a pomoc.

„Děkujeme všem, kteří se jakkoli zapojili do pomoci (Ukrajincům),“ řekla v úvodu shromáždění v centru Hradce Králové ředitelka tamní diecézní charity Anna Maclová. Podle policie se poklidné akce zúčastnilo přibližně 200 lidí, zazněla při ní také česká a ukrajinská hymna. Charita je jednou z institucí v Královéhradeckém kraji, které významně pomáhají válečným běžencům z Ukrajiny.

K modlitbě před radnicí v Liberci se sešly desítky lidí. Jako připomínku roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu ji sloužil arciděkan Radek Jurnečka. Připojil se také farář Ivan Semotjuk z liberecké řeckokatolické farnosti, kde se uprchlíci před válkou scházejí. S obří ukrajinskou vlajkou, kterou už loni na jaře posešívali z kousků modrých a žlutých látek, dorazili na hlavní liberecké náměstí lidé spojení s česko-ukrajinským společenstvím Krajanka z Jablonce nad Nisou. Mše za oběti války na Ukrajině se dnes uskutečnila například v chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích na Liberecku.

V Plzni modlitbu za Ukrajinu vedl v katedrále svatého Bartoloměje biskup Tomáš Holub. V programu večera byla varhanní hudba, čtení z bible a modlitby v češtině i ukrajinštině. Jako znamení sounáležitosti mohli příchozí zapálit svíčku a položit ji před oltář.

Podobně jako radnici v Liberci nechala Ostrava v ukrajinských barvách nasvítit po dvě noci dominanty města, tedy radniční věž a Sýkorův most. Na radnici stejně jako u krajského úřadu dnes rovněž vlaje ukrajinská vlajka. „Dáváme tím symbolicky najevo svou stálou podporu,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (dříve ANO).

V Karlovarském kraji si první výročí ruské invaze na Ukrajinu připomínají koncertem, výstavou či promítáním. Dům kultury v Ostrově chystá v pátek večer mírový koncert. Lidé budou moci na akci zaplatit dobrovolné vstupné nebo zakoupit tričko. Autorkou grafického návrhu, který vyjadřuje nezlomnou touhu po svobodě, je výtvarnice z Ukrajiny. Výtěžek poputuje na projekt Člověka v tísni určený na jídlo pro lidi uprostřed války.

Spolek Karlovarsko pro demokracii nechystal na dnešek v Karlových Varech průvod světel centrem města. V Chebu je ke zhlédnutí výstava předních ukrajinských fotografů s názvem Rok poté zachycující život ve válce. Festival Jeden Svět připravil na příští týden v Karlových Varech promítání filmu o dětech na Ukrajině, ochutnávku ukrajinských jídel či besedu. Diskutovat se bude o aktuální situaci dětí v Ukrajině i dětských uprchlíků mimo ni.

V Přerově se v pátek odpoledne sešlo na náměstí TGM k uctění obětí války na Ukrajině zhruba pět desítek lidí. Někteří z nich malovali ukrajinské symboly žlutomodrými křídami na plochu náměstí. Setkání se zúčastnilo i několik Ukrajinců s vlajkami.

Studenti Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži k výročí ruské invaze hráli o velké přestávce ukrajinskou hymnu, ke které si sestavili orchestr. Zároveň prodávali pirohy a další jídla, výtěžek půjde na podporu napadené země. Vše si studenti zorganizovali sami, sdělil ČTK mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Tagy: