Odborník: Zásah proti střelci v Praze? Jeden z nejlepších. V USA často hlídky čekají na posily

Policie na tiskové konferenci přiblížila detaily zákroku proti střelci na FF UK

Experti k policejnímu zásahu na filozofické fakultě

Sebevražda útočníka na filozofické fakultě je v podobných situacích častým činem, řekl ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS bývalý ředitel služby pořádkové policie Policejního prezidia Martin Hrinko. Střelec nechce být zabit rukou policisty, on se vydal na sebevražednou misi, vysvětlil. Zásah policie zhodnotil velmi pozitivně, podle něj je na podobné typy útoků dobře proškolena. „Nenapadá mě nic, co se dalo udělat jinak, aby zásah byl úspěšnější,“ řekl k tomu bezpečnostní expert Petr Bárta.

Policie během úterní tiskové konference zveřejnila videozáznam ze zásahu na filozofické fakultě v Praze, který mimo jiné ukazuje, že v momentě, kdy se útočník pohyboval po balkoně, se naproti v hotelu v podobné úrovni nacházel i policejní ostřelovač. „Měl ho v podstatě na mušce a když viděl, že zvedá ruce a vzdává se, hlásil to. Ale pak je z konverzace jasně zřetelné, že pachatel vzal brokovnici a spáchal sebevraždu,“ popsal obsah videa reportér CNN Prima NEWS Michal Janotka.

ČTĚTE TAKÉ: Policisté našli další dopis od střelce z univerzity. Vyloučili jeden z hlavních motivů

Podobné vyústění situace je podle Hrinka v takových situacích časté: „U amokových aktivních střelců je tohle skutečně standard. Nechce být zastřelen rukou policisty, on se vydal na sebevražednou misi.“

Postup policie byl příkladný nejen podle Hrinky, ale i  Bárty. „Nenapadá mě nic, co se dalo udělat jinak, aby zásah byl úspěšnější,“ řekl. „Jen se podívejte, jak se podobné situace řeší v zahraničí. Není náhoda, že i tam jej označují za jeden z nejlépe provedených zákroků vůbec. Vždyť třeba v Americe, kde jsou na střelbu ve školách zvyklí, se mnohokrát stane, že první hlídky do budovy ani nevstoupí a čekají na zásahové týmy. V Praze oproti tomu šli všichni policisté okamžitě bez váhání dovnitř,“ upozornil Bárta.

Od tragické události se hojně diskutuje o bezpečnosti na školách. Podle expertů se takovým útokům nedá zabránit, protože když se někdo pro takový hrůzný čin rozhodne, bezpečnostní rám či podobné opatření ho nezastaví. Shodují se ale, že policisté by v takových případech měli mít plán školy.

„Školy by mohly připravit kvalitní zásahové karty, kde budou vyznačena kritická místa, uzávěry plynu a vody a podobně. Zkrátka budou připraveny, aby se v případě krizové situace byli policisté schopni pohybovat po budově,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident Asociace bezpečná škola Libor Sladký.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rány, křik, zmatek. Exministr Zaorálek popsal, jak utíkal z fakulty s rukama nad hlavou

Tagy:
Michal Janotka útok střelba sebevražda střelec krimi Petr Bárta Praha Martin Hrinko Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Jiří Basl střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy