Momenty války: Řádění létajícího Žraloka a náraz granátu do helmy okupanta

Ukrajinský granát spadl ruskému vojákovi přímo na hlavu.

Záběry ukrajinského vzdoru proti ruské přesile

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou i kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší druhý díl třetí série Momentů války.

Dron shodil okupantovi granát na hlavu

Ukrajinci dělají vše pro to, aby zabránili ruskému postupu u luhanské Kreminny. Hojně k tomu využívají bezpilotní letouny, z nichž svrhávají bomby na okupanty. Začátkem dubna obránci zveřejnili sestřih takových protiúderů. Jeden z granátů spadl ležícímu vojákovi přímo na hlavu, poté se odrazil od helmy a explodoval.

„Likvidace pěchoty u obce Terny. Drony 12. brigády Azov ovládají bojiště a ničí nepřítele v krytech i při přesunech nebo pokusech o útok. Podívejte se na video, na němž naši operátoři dronů shazují granáty na nepřátelskou pěchotu v okolí Kreminny,“ uvedl Azov na sociální síti X.

Na záběrech jsou vidět dronové údery ukrajinských obránců na okupanty. Těm granáty často vybuchovaly přímo pod nohama. Obsah videa je velmi brutální.

Jak už bylo naznačeno, kamera jednoho z bezpilotních letounů zároveň zachytila poněkud kuriózní událost. Shozená bomba spadla přímo na Rusa, který buď spal, byl v bezvědomí nebo jen dělal mrtvého. Granát narazil na vojákovu helmu, od níž se odrazil. Poté explodoval nedaleko bezvládného těla.

Kreminna leží v Luhanské oblasti, a to nedaleko od hranic s Doněckým i Charkovským regionem. Ruští okupanti zmíněné město obsadili v dubnu 2022. Od té doby odtamtud podnikají útoky na další ukrajinské cíle, a to především ve směru na charkovský Kupjansk a doněcký Lyman.

Ruské vojáky trýzní létající Žralok

Koncem roku 2023 se na sociálních sítích objevilo několik záběrů, na nichž Ukrajinci díky průzkumnému dronu Shark UAV (známému pod přezdívkou „Žralok“) zlikvidovali nespočet kusů ruské těžké techniky.

Ukázalo se, že zmíněný bezpilotní letoun s nápadným vzhledem připomínajícím žraloka představuje pro nepřítele obzvláště ve spojení s americkým salvovým raketometem HIMARS smrtelnou kombinaci. V čem přínos dronu – v tlamě svírajícího supermoderní kameru – spočívá?

„Shark UAV je dokonalý multifunkční bezpilotní letoun určený pro širokou škálu úkonů. Poskytuje možnost plně autonomního průzkumu, sledování, jasné identifikace i rozpoznávání na velkou vzdálenost. To vše může provádět v reálném čase a ve značné výšce,“ uvedla ukrajinská společnost Ukrspecsystems, která žraločí drony vyrábí.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Ukrajinští obránci mají Žraloka ve výzbroji od podzimu 2022. Tento dron vydrží ve vzduchu až čtyři hodiny, za tu dobu může proletět trasu o délce 300 kilometrů. Rozpětí křídel má skoro dva metry a váží asi 10 kilogramů. Je schopen vyvinout rychlost až 150 kilometrů za hodinu.

Jeho strategickou výhodou je skutečnost, že se dokáže dostat do výšky tří kilometrů nad zemí. Mezi další přednosti dronu Shark UAV patří vysoká kvalita jeho kamery, která je zezdola přilepená na žraločí tlamu. Ta tvarem skutečně připomíná známého vodního predátora. Díky kameře dokáže ukrajinský Žralok sledovat nejrůznější vojenské cíle na vzdálenost až pět kilometrů.

Podle výrobce je Shark UAV schopen vykonávat průzkum či sledování i pod silným tlakem elektronického boje, což z něj činí vhodný stroj pro plnění operací za nepřátelskou frontovou linií. Ukrajinci si obzvláště na přelomu roku 2023 a 2024 nemohli vynachválit údernou kombinaci žraločího dronu a salvového raketometu HIMARS, který napadené zemi od léta 2022 dodávají Spojené státy.

V praxi kooperace těchto dvou technologií vypadá tak, že Žralok vypátrá pozici nepřátelské těžké techniky a zjištěné informace pak předá ukrajinskému dělostřelectvu. O zbytek už se postará raketomet HIMARS.

VIDEO: Interaktivní mapa, která dokumentuje první rok ruské invaze

„Raketomety HIMARS a drony Shark UAV jsou skvělou kombinací pro ničení ruských obrněných vozidel,“ uvedl ukrajinský resort obrany krátce po Vánocích na sociální síti X. K tomu ministerstvo zveřejnilo záběry, které sílu tandemu HIMARS a Žraloka názorně dokumentují.

V posledních měsících se však po podobných úderech prakticky slehla zem, což zřejmě souvisí se skutečností, že Ukrajina trpí nedostatkem dělostřelecké munice, a to včetně nábojů do supermoderních salvových raketometů typu HIMARS.

Zásah dronu a likvidace ruského velitele

Ukrajinské armádě se povedlo začátkem března zlikvidovat kapitána ruských speciálních jednotek Specnaz Ivanova Alexeje. Okupanta zranil granát, který na něj shodil dron.

„Kapitán speciálních jednotek Specnaz a velitel 1. roty 33. průzkumného oddílu speciálních sil ‚Peresvet‘ Ivanov Alexej byl na Ukrajině zlikvidován granátem shozeným z dronu,“ uvedla na sociální síti X stránka KIU. Ta pravidelně zveřejňuje podrobnosti o ruských okupantech, kteří zemřeli na území Ukrajiny.

Totožnost mrtvého vojáka potvrdila také agentura Unian, která zároveň upozornila na video dokumentující Alexejovu smrt. Záběry pořídil bezpilotní letoun, který okupanty bedlivě sledoval. Dron shodil na ruského kapitána granát v době, kdy Alexej odpočíval u stromu. Následky výbuchu byly pro okupanta fatální.

Alexej utrpěl tržné zranění v oblasti nohou, silně krvácel. I když se nejdříve snažil z místa odejít, nakonec se svalil nedaleko od místa, kde došlo k explozi. V té době už měl kalhoty celé od krve. Umíral očividně v obrovských bolestech.

Všechny díly seriálu Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: