Momenty války: Trest pro ukřičeného ruského vojáka i hororový příběh v Jahidne

Ruský voják v nákladním voze, 27. února 2022

Interaktivní mapa, která dokumentuje první rok ruské invaze

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší pátý díl druhé série pořadu s názvem Momenty války.

Trest pro ukřičeného ruského vojáka

V úvodních měsících invaze alespoň částečně zpomalovaly ruský postup na Donbase miny, které v oblasti rozmístila ukrajinská armáda. Například začátkem srpna 2022 se na sociálních sítích objevilo video, které mělo ukazovat fatální následky pro okupanty poté, co nastraženou výbušninu přehlédli.

Na záběrech je vidět ruský řidič vojenského transportního vozidla. „Sláva Rusku,“ pokřikoval motivovaný okupant, přičemž neskrýval dobrou náladu. Poté se s kamionem v neobydlené oblasti snažil projet těžko přístupnou cestu.

Předním kolem však najel na protitankovou minu, což způsobilo obrovskou explozi. Podle stránky Visegrád 24, která záběry zveřejnila, voják nepřežil. „Měl zůstat v Rusku,“ dodala.

Horor v Jahidne

První fázi ruské invaze výrazně odnesla severní část Ukrajiny, která čelila masivnímu útoku okupantů z běloruského území. Ruský teror naplno poznala například černihivská obec Jahidne, která leží zhruba 15 kilometrů od hlavního oblastního města. Před invazí tam žilo zhruba 400 lidí. Vesnici vzala útokem ruská 55. motostřelecká brigáda.

Okupanti černihivskou obec definitivně obsadili 3. března 2022. Více než 360 obyvatel pak nahnali do sklepa tamní školy. Civilisty drželi násilně – pod výhrůžkou zastřelení – ve stísněných prostorách bez toalet a v hrůzných podmínkách po dobu 26 dnů. Deset lidí, většinou pokročilejšího věku, nelidské věznění nepřežilo. Kromě toho ruští vojáci dalších 18 Ukrajinců mučili a poté zastřelili.

Svědectví ohledně 26denního hororového utrpení v Jahidne jsou skutečně mrazivá. „Poblíž mě zemřel starší muž a později i jeho žena,“ vzpomínala s pláčem Valentyna Sarojanová, která věznění ve sklepě zažila. Žena v důchodovém věku o svých zážitcích mluvila s reportéry agentury AP. Západní novináře školním sklepem kompletně provedla. „Na této židli jsem seděla měsíc,“ ukázala Valentyna s tím, že od té doby se výrazně zhoršily její zdravotní problémy s nohama.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

„Později zemřeli další lidé. Například jeden další muž, který ležel v rohu místnosti. Mě ostatní dvakrát zachránili život, když jsem ztratila dech,“ dodala žena. Přeživší obyvatelé se zpětně shodují na krutosti ruské armády. „Jednoho dne za mnou přišel ruský voják. Byl asi opilý. Namířil mi zbraň na hrdlo, podal mi flašku a řekl: ‚Napij se,‘“ sdělila reportérům z AP Svitlana Bagutová.

O osudy místních obyvatel během ruské okupace se zajímala také nezisková organizace Ukrainian World Congress. Svědectví jí poskytla Valeria Prokopenková – 11letá dívka, která ještě před vypuknutím invaze žila v rodinném domě společně se svými rodiči, prarodiči a bratrem.

„Mému dědečkovi trvalo 25 let, než tento dům postavil,“ řekla dívka u budovy, ze které zbyly prakticky jen trosky. Rodina Valerie skončila začátkem března 2022 uvězněná ve zmíněném školním sklepě. „Rusové předtím snědli všechno jídlo, které jsme v našem domově měli,“ uvedla dívka. Jídla pro vězně bylo zoufale málo. „Malou paštiku jsme si dělili na čtyři části,“ vzpomínala Valentyna.

Civilisté museli pobývat ve sklepě dnem i nocí. Ven se mohli dostat na krátký čas, a to jen za velmi specifických případů. Když například ve sklepě někdo zemřel, příbuzní či sousedé měli povoleno uložit tělo do hromadného hrobu na nedalekém hřbitově.

Ruští vojáci také vězňům nabízeli, že je na chvíli pustí do jejich domovů, pokud zazpívají ruskou státní hymnu. Naprosto drtivou část okupace tak obyvatelé Jahidne strávili v malém školním sklepě. Postelí bylo velmi málo, spali na nich jen ti nejstarší. Ostatní se snažili usínat na podlaze nebo na školních židlích.

Zatímco nejstarší uvězněné ženě bylo přes 90 let, naopak nejmladším „rezidentem sklepa“ bylo teprve 21denní miminko, upozornila organizace Ukrainian World Congress. Po konci okupace tedy bylo dítěti zhruba 47 dnů s tím, že většinu života strávilo ve školním sklepě za totální tmy.

Zpočátku si vězni svítili baterkami. Ty se však brzy vybily, zbývaly tedy jen svíčky. Ukrajinci jen orientačně tušili, zda je zrovna den, nebo noc. „Abychom se nezbláznili, nakreslila jsem na dveře kalendář,“ uvedla Valentyna. Lidé se ve sklepě snažili alespoň trochu zabavit, aby nemuseli myslet na hrůzy, které se v jejich zemi zrovna dějí. Četli si knížky, děti kreslily různými pastelkami a křídami na zeď barevné obrázky.

O poznání méně veselé byly dva informační sloupce, které si lidé psali na zeď vedle dveří. Obsah těchto seznamů pak zpětně vysvětlovala 11letá Valeria: „Napravo (od dveří) jsou jména deseti lidí, kteří během věznění zemřeli. Nalevo jsou jména devíti lidí, kteří byli popraveni.“ V té době vězni ještě nevěděli, že se celkový počet popravených v Jahidne nakonec vyšplhá na 18.

Poslední osoba ve školním sklepě zemřela 28. března 2022, tedy pouhé dva dny předtím, než se ruské jednotky z vesnice stáhly. Ráno toho dne okupanti zamkli dveře do sklepa. Po několika hodinách, kdy nebylo nic slyšet, vylomili ukrajinští muži zámek. Když se rozhlédli po okolí, zjistili, že zničená vesnice je liduprázdná. O další den později dorazila na místo ukrajinská vojska.

Ruská armáda z Jahidne prakticky měsíc v kuse ostřelovala Černihiv. Moskva toto oblastní město chtěla obsadit a následně z něj vytvořit jeden z hlavních logistických uzlů pro útok na Kyjev. To se jí však nepovedlo. Obléhání Černihivu dopadlo pro Moskvu stejnou katastrofou jako drtivá většina ostatních ruských operací v okolí ukrajinského hlavního města během první fáze invaze.

VIDEO: Ukrajinský prezident přednesl projev v obci Jahidne

Do obce Jahidne později zavítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Po tom, co jsem spatřil, můžu říct, že bych chtěl vidět jednu věc. Přál bych si, aby ruský prezident (Vladimir Putin) strávil zbytek svých dnů ve sklepě pouze s kýblem, který by mu posloužil jako toaleta. Nesmíme zapomenout na hrůzy ruských válečných zločinů,“ uvedl.

Ruský obrněnec ujel okupantovi v nouzi

Ukrajinský dron koncem minulého roku natočil bizarní událost, k níž došlo nedaleko doněcké Marjinky. Posádka ruského vozidla BMP ujížděla okupantovi, který se do něj snažil za běhu nastoupit. To se mu nakonec nepovedlo.

Incident se zřejmě odehrál po úderu ukrajinské 79. vzdušné výsadkové brigády na ruský konvoj těžké techniky, který projížděl nedaleko od doněcké obce Novomychajlivka. Ta leží jižně od Marjinky.

„Novoroční epizoda pořadu ‚Rusové neopouštějí své vlastní‘,“ glosovalo to běloruské opoziční médium Nexta na sociální síti X. Svým prohlášením připomnělo častá tvrzení kremelské propagandy, že ruští vojáci údajně nikdy neopouštějí své poraněné „bratry ve zbrani“. Mnoho záběrů pořízených ukrajinskými drony ale dokázalo opak.

Na zmíněném videu je vidět ruské bojové vozidlo pěchoty BMP, jehož posádka u Marjinky projížděla kolem zraněných a mrtvých okupantů. Někteří opuštění vojáci se rozhodli, že zkusí vynaložit poslední síly, aby na jedoucí vozidlo naskočili. Jeden z okupantů byl skutečně blízko, když se rozeběhl.

Řidič obrněnce – už v té chvíli plného těžce raněných vojáků – však otřesenému běžci odmítl zastavit a ujížděl dál. Ruský voják se sice chytil zadních dveří vozu, šofér BMP ho ale nakonec setřásl, takže spadl na hlavu. „Rusové opouštějí Rusy,“ konstatovala analytická stránka nazvaná Special Kherson Cat.

Všechny díly seriálu Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy:
válka armáda voják Ukrajina výbuch mina bizár Rusko těžká technika miny Jahidne Momenty války