Kuriózní záběry z války: Ruský obrněnec ujel okupantovi v nouzi, zoufalý běžec padl na hlavu

Posádka stroje BMP ujela ruskému vojákovi.

Ukrajinský úder na ruský konvoj

Ukrajinský dron natočil bizarní událost, k níž došlo nedaleko doněcké Marjinky. Posádka ruského vozidla BMP ujížděla okupantovi, který se do něj snažil za běhu nastoupit. To se mu nakonec nepovedlo. „Rusové opouštějí Rusy,“ komentovala ukrajinská analytická stránka.

Incident se zřejmě odehrál po úderu ukrajinské 79. vzdušné výsadkové brigády na ruský konvoj těžké techniky, který projížděl nedaleko od doněcké obce Novomychajlivka. Ta leží jižně od Marjinky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko se chlubí údajným osvobozením Marjinky. Z „ukrajinské Hirošimy“ však nezbylo vůbec nic

„Novoroční epizoda pořadu ‚Rusové neopouštějí své vlastní‘,“ glosovalo běloruské opoziční médium Nexta na sociální síti X. Svým prohlášením Nexta připomíná častá tvrzení kremelské propagandy, že ruští vojáci údajně nikdy neopouštějí své poraněné „bratry ve zbrani“. Už mnoho záběrů pořízených ukrajinskými drony ale dokázalo opak.

Na posledním videu je vidět ruské bojové vozidlo pěchoty BMP, jehož posádka u Marjinky projížděla kolem zraněných a mrtvých okupantů. Někteří opuštění vojáci se rozhodli, že zkusí vynaložit poslední síly, aby na jedoucí vozidlo naskočili. Jeden z okupantů byl skutečně blízko, když se rozeběhl.

Řidič obrněnce – už v té chvíli plného těžce raněných vojáků – však otřesenému běžci odmítl zastavit a neustále ujížděl dál. Ruský voják se sice chytil zadních dveří vozu. Šofér BMP ale nakonec muže setřásl, ten padl na hlavu. „Rusové opouštějí Rusy,“ konstatovala analytická stránka s názvem Special Kherson Cat.

„Navzdory neustálým nepřátelským útokům naši vojáci statečně drží své pozice a způsobují okupantům značné ztráty,“ uvedla na svém Facebooku ukrajinská 79. brigáda, která se nejvíce proslavila právě během bojů u Marjinky. Nyní jde o jedno z nejzničenějších ukrajinských měst.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pondělí oznámil, že došlo k „plnému osvobození“ Marjinky. Ukrajinská strana uvedla, že se obránci nadále nacházejí ve městě. Marjinka leží kousek od Doněcku – oblastního města, které už od roku 2014 kontrolují proruští separatisté a ruská armáda. Místní obyvatelé si tak na válku zvykali dlouhé roky.

Za totální demolicí Marjinky stálo vedle každodenních pouličních bojů také dělostřelectvo okupantů i taktika, kterou uplatňovaly posádky ruských tanků. Ty systematicky srovnávaly se zemí všechny budovy, v nichž se mohli nacházet ukrajinští vojáci, ale i civilisté.

Tagy:
válka vojáci voják Ukrajina bizár Rusko Donbas vojenský konvoj obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast BMP Marjinka Novomychajlivka