Odporné, ženu v kleci může i zabít. Slavný moderátor nechápe transgender zápasnici v MMA

Jak už z webu CNN Prima NEWS víte, svět MMA minulý pátek zažil velmi sledovanou událost. V kleci se představila teprve druhá transgender zápasnice v historii Alana McLaughlinová. Její vítězné vystoupení v oktagonu způsobilo kontroverze, mezi kritiky se řadí i známý britský moderátor Piers Morgan. V komentáři pro Daily Mail nechápe, jak se někdo, kdo je 33 let chlap a působil v americké armádě, může v oficiálním zápase prát s biologickou ženou.

Piers Morgan má tradičně štiplavý jazyk. Nijak mu ale nevadí, že se člověk nechá přeoperovat z muže na ženu, nebo naopak. V případě Američanky McLaughlinové dokonce uvádí kontext, zmiňuje, že zažila velmi složité dětství v katolické rodině. Cítila se být „jiná“, což zejména matka nebyla schopná tolerovat. V jednom telefonátu proto řekla matce: „Možná bych se měla vydat do války, abych zemřela.“ Odpověď? „Možná jo.“

McLaughlinová proto skutečně vstoupila do armády, několik let působila také u speciálních sil v Afghánistánu. „Mám obrovský respekt k její vojenské službě, během níž jí bylo uděleno osm významných služebních medailí,“ píše Pierce Morgan v komentáři pro Daily Mail. „Stejně jako mám také obrovskou empatii k někomu, jehož matka nedokázala zvládnout touhu svého syna být ženou,“ dodává.

Ale podle Morgana „nic neospravedlňuje to, co se stalo v pátek“. 38letá McLaughlinová zažila oficiální debut v MMA, premiéra se stala vítěznou, když soupeřku Céline Provostovou „uškrtila“. „Provostová to dělá už deset let. Ale prostě nemohla konkurovat drtivé fyzické síle své soupeřky. Není to vůbec překvapivé, vzhledem k tomu, že McLaughlinová strávila šest let ve službách amerických speciálních sil jako muž,“ poznamenává Morgan.

Morgan dále uvádí, že sledovat zápas mezi debutantkou a Provostvovou bylo „odporné“. „Bylo velmi rychle patrné, že McLaughlinová je příliš silná. A že tato síla vychází z toho, že byla 33 let života mužem,“ míní.

Zločin proti ženskému sportu

Podotýká, že hormonální léčba, kterou musí na základě příkazu sportovních úřadů podstoupit všechny transgender ženy s touhou měřit se s ostatními, nesnižuje svalovou hustotu ani sílu. „To vytváří nespravedlnost v bezkontaktních sportech jako je sprint nebo vzpírání, ale v případě bojových sportů jako MMA to potenciálně představuje až smrtelný nepoměr,“ konstatuje moderátor.

„Céline Provost mohla být zabita, protože takzvané ‚progresivní feministky‘ po celém světě vítaly a oslavovaly událost, která to mohla způsobit,“ poznamenává.

56letý Morgan se označuje za zastánce práv transgender osob. Ale vypočítává příklady, proč je zapojení někdejších mužů do ženského sportu nespravedlivé.

„V roce 2017 patřilo americké sprinterce CeCe Telferovové na 400 m překážek 390. místo mezi mužskými sportovci NCAA divize II. V roce 2018 Telferová prošla změnou a v roce 2019 byla národní šampionkou žen NCAA divize II na 400 metrů,“ uvádí.

Jako další zmiňuje Morgan také novozélandskou vzpěračku Laurel Hubbardovou, která se během 14 let, kdy soutěžila jako muž, nekvalifikovala na žádné chlapské mezinárodní akce. „Poté Hubbardová změnila pohlaví a kvalifikovala se na 11 ženských turnajů včetně olympijských her v Tokiu,“ zdůrazňuje Morgan.

„Australská házenkářka Hannah Mounceyová zaznamenala ve 22 zápasech australských mužských házenkářských týmů nula gólů, poté vstřelila 23 gólů v pouhých šesti vystoupeních za ženský tým,“ doplňuje moderátor příklad i z kolektivního sportu.

Podle Morgana se McLauglinová účastní groteskně nevyrovnané události určené pro jiné ženy. „Je to nefér, nerovnoprávné a v případě bojového sportu neuvěřitelně nebezpečné. Když zápas skončil, McLaughlinová stála v tričku s nápisem: ‚KONEC TRANS GENOCIDĚ‘. Skutečný zločin, který se zde odehrává, je však proti ženskému sportu,“ uzavírá novinář.

Tagy:
Afghánistán Tokio Olympijské hry CNN Prima NEWS MMA transgender Daily Mail sport bojové sporty Piers Morgan Alana McLaughlinová sportovní soutěž Armáda Spojených států amerických National Collegiate Athletic Association