Sklářské umění, které vzniká s láskou. V Karlových Varech si řemeslo můžete vyzkoušet sami

Díla sklářů v  karlovarském Moseru

Moser

Rozžhavené sklo na píšťale, naprosto precizně vybroušené hrany a vyryté ornamenty. Jakákoli chyba je nevratná, dílo po ní končí ve střepech. To je práce mistrů sklářů v karlovarském Moseru. Pojďme se teď na ni společně podívat zblízka.

České sklářství, a zejména to z Karlových Varů, je známé po celém světě. Kdo chce, může se na místa, kde výrobky ze skla vznikají, podívat a sledovat profesionály a jejich umění v praxi.

Sklářství je umění i dřina

„Mám baňku, jdu na ni nabrat. Tu sklovinu musím natočit na tu tyč. To není, že bych to nabral jako na lopatu, ale musím to nakroutit a stále musím točit. Je to jako med,“ popisuje ne právě snadný úkol hned z kraje tvoření Vlastimil Habart, mistr dílny sklárny Moser Karlovy Vary.

Teploty se mezi pecemi pohybují velmi vysoko, teploměr při natáčení pořadu Prima Česko ukázal 1 267 °C.

Kdo se chce stát sklářem, potřebuje podle zkušených profesionálů více než jen trpělivost: „Musí být pracovitý, nebýt zhýčkaný, vydržet nějak tu teplotu, bolest, něco to obnáší,“ líčí Habart.

Talent a zručnost brusičů a rytců

Když má sklo daný tvar, je vychlazené a hladké, dostane se do rukou brusičů. Jak poznají, kde a co mají zbrousit? „Tomuto druhu brusu se říká takzvané leštěné kameny a je to takzvaně volná ruka. Jsem odkázaný sám na sebe, udělám to, jak se mi to líbí, jak to cítím. Takže když druhý kulič bude dělat tu samou práci, tak jeho váza bude vypadat zase úplně jinak, i když stejný brus. Tady opravdu platí, že když dva dělají totéž, není to totéž,“ prozrazuje František Moudrý, mistr odborného výcviku v broušení.

A po brusičích díla přebírají rytci. „Šablona se vlastně přenese jednoduchým způsobem na sklo pomocí bílé křídy. Jak to přetřu, tak se obrázek přenese na sklo. Pak vezmu fix, kterým obtáhnu kontury a můžu začít rýt,“ prozrazuje rytec Tomáš Lesser postup své práce. Svoji práci dělá 30 let a za její kvalitu mu byl dokonce jako jedinému v Česku udělen rytířský titul. „Je to ocenění, které mi udělil francouzský ministr kultury. Pro mě je to pocit úplně úžasný. Přiznám se, že to do dneška vstřebávám, ale hlavně je to ocenění závazné pro mě.“

Pokud rádi tvoříte a přijdete na prohlídku světoznámých skláren, budete si i vy pod zkušeným okem rytce moci vyzkoušet, jak zruční jste. A své dílo si odnesete i domů.

Tagy: