Oblíbené letovisko ovládl strach: Řádění gangu děsí turisty. Je to nesnesitelné, bědují místní

Nechvalně proslulý motorkářský gang Hells Angels rozpoutal na Mallorce novou vlnu násilí a vydírání. Obyvatelé i turisté uvedli, že žijí ve strachu poté, co gang napadl majitele místní restaurace. Skupina vedená německým motorkářem a bývalým profesionálním boxerem Frankem Hanebuthem měla mít v minulosti na svědomí řadu zločinů, od distribuce drog, přes prostituci až po vydírání.

Hanebuth se nechvalně proslavil už v 90. letech jako vůdce motorkářského klubu Bones. Přátelil se tehdy s kurdskými a albánskými gangy, které ovládaly čtvrť červených luceren Steintor v jeho rodném Hannoveru. V roce 1999 spojil Bones s Hells Angels. V roce 2012 ho zatkly speciální jednotky německé policie kvůli obvinění ze zabití, které bylo ale později staženo. Hanebuth poté obrátil svou pozornost na španělský ostrov, kde se stal šéfem místní pobočky Hells Angels a přes deset let tam rozséval zkázu, píše britský web Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabij, nebo budeš zabit. Policie na Haiti kolabuje, místní se proti gangům brání sami

Nejnovější zprávy z města Palma de Mallorca uvádějí, že vůdce Hells Angels i jeho pravá ruka byli zatčeni poté, co 19. března zbili majitele místní restaurace. Není však jasné, zda se jednalo přímo o Hanebutha, jelikož jména policie neuvedla. Dvojice byla obviněna z vydírání, po majiteli restaurace měla požadovat 10 000 eur (přibližně 252 tisíc korun). Oběti měli útočníci strhnout z krku zlatý řetízek v hodnotě 7 000 eur (176 tisíc korun) a s kořistí utéct.

„Máme velký strach. Moje žena už navrhla, že to tu prodá a odejde. Materiální škody, o fyzických zraněních nemluvě, jsou velké. Zákazníci, z nichž naprostá většina jsou němečtí občané a stálí obyvatelé ostrova, se k nám bojí chodit, mají strach, že se zločinci vrátí a znovu nás napadnou. Všichni víme, že vydírání jsou v oblasti častá, lidé se ale bojí ozvat a jít na policii,“ popsal majitel restaurace pro web Majorca Daily Bulletin.

Dodal, že gang se vyjádřil velmi stručně a jasně: „Jestli chceš dál provozovat obchod, zaplať 10 000 eur. Pokud nezaplatíš, budeš mít velké problémy.“ Podobné praktiky popsal i zaměstnanec jednoho z barů. „Přijdou do baru, pijí, jedí a neplatí. Když jim něco řeknete, vyhrožují vám. Je to nesnesitelné,“ sdělil.

„Hells Angels chtějí ovládnout celou oblast. Mám pocit, že se to všechno ještě zhorší,“ popsal Joseph, jeden z německých turistů. „Je neodpustitelné, že musíme žít s těmito lidmi. Není možné tolerovat, aby se z oblasti, kde se nachází restaurace Arenal, stala čtvrť zločinu. Neměl jsem s nimi žádné problémy, ale vím, co se děje, protože někteří přátelé s nimi zažili krušné chvíle,“ dodal další turista, který na Mallorcu jezdí už několik let.

Hells Angels před soudem

Loni v lednu začal ve Španělsku proces s Hells Angels, v němž prokuratura požadovala pro Hanebutha 13 let vězení a pokutu ve výši 4,2 milionu eur. Hanebuth byl zatčen již v červenci 2013 poté, co jeden německý občan oznámil, že se stal terčem útoku gangu. Policie také tvrdila, že odhalila síť nevěstinců a dealerů drog na Mallorce, které měl vést Hanebuth. O dva roky později byl však propuštěn na kauci.

Hanebuth u soudu čelil celé řadě obvinění, mimo jiné z praní špinavých peněz, vydírání, kuplířství, nelegálního držení střelných zbraní, loupeže i členství ve zločinecké organizaci Hells Angels. Další údajní vůdci gangu byli obviněni z řízení prostituce a obchodování s drogami, za což jim hrozilo až 38 let vězení.

Podle státních zástupců byla prostituce jedním z „hlavních zdrojů příjmů“ pro pobočky Hells Angels na Mallorce. Ženy byly údajně nuceny k práci v nevěstincích a musely také podstupovat lékařské zákroky, aby byly atraktivnější. Prostitutky byly údajně využívány také k vytipování nových pašeráků drog.

Motorkářský gang měl na španělském ostrově provozovat nelegální činnost v letech 2009 až 2013. Podle obžaloby k tomu docházelo pod Hanebuthovým vedením. Ten nakonec stanul před soudem spolu se svými 49 údajnými členy gangu z několika zemí, z nichž 34 později souhlasilo s dohodou, která jim umožnila vyhnout se vězení po zaplacení pokuty. Hanebuth dohodu odmítl. Po měsíci stráveném na samotce byl v září 2013 umístěn do běžné vazby a v říjnu téhož roku byl spolu s dalšími 17 podezřelými převezen do Madridu. V červnu 2015 byl propuštěn na kauci 60 000 eur (1,51 milionu korun). Nyní se pravděpodobně stále nachází na Mallorce, kde šéfuje Hells Angels.

Tento motorkářský gang vznikl ve Spojených státech v roce 1948 a má přibližně 5 000 členů ve zhruba 350 „pobočkách“ po celém světě, přičemž na Mallorce měl začít operovat v roce 2009.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mladý Slovák plánoval teroristický útok, jeho idolem byl Breivik. Soudce ho propustil z vazby

Tagy: