Mounajjed: Babiše antigenní testy nadchly. Lidé se nechají otestovat u svých lékařů

Lékař Radek Mounajjed

V Česku začne 18. prosince plošné antigenní testování. Lví podíl na tom má lékař Radek Mounajjed, který založil iniciativu Lékaři pomáhají Česku. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové prozradil, že spolu se svými kolegy přesvědčil vládu, aby začala krom klasických PCR testů na koronavirus důvěřovat také těm antigenním.

Ačkoli plošné dobrovolné testování započne necelý týden před Vánocemi, celý projekt se spouští už v pátek. „Zítra se začíná s testováním pedagogického sboru. Od 18. prosince pak snad pomocí antigenních testů začneme odhalovat infekční jedince napříč populací,“ doufá Mounajjed.

Řada odborníků je vůči antigenním testům skeptická. I když jsou rychlé (výsledky jsou k dispozici zhruba za 15 minut), množí se informace o tom, že infekci vždy stoprocentně neodhalí. Přesto se iniciativě Lékaři pomáhají Česku podařilo vládu přesvědčit o jejich účinnosti. „Premiér se nadchl pro myšlenku antigenních testů,“ radoval se Mounajjed v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Mounajjed se v současnosti snaží přesvědčit co nejvíce lékařů v čele s těmi praktickými, aby možnost antigenního testování nabízeli ve své ordinaci. „Lidé tak budou moci přijít do ordinace, a pokud budou souhlasit, otestují je tam na koronavirus,“ vysvětlil Mounajjed.

Češi mají fabulací dost

A jak se podařilo lékaři přesvědčit vládní špičky? „Předložili jsme data, nespoléhali jsme se na domněnky. Fabulací už má náš národ dost. Premiér na nás teď dá,“ řekl Mounajjed pro CNN Prima NEWS. „Už v létě jsem psal, že nás čekají těžké chvíle. Podle WHO není například moudré otevírat školy v případě, že je mezi testovanými více než pět procent nakažených. Báli jsme se, že když se nic neudělá, tak přijde další lockdown,“ doplnil.

Podle Mounajjeda se dá dosáhnout konce pandemie jen dvěma způsoby. „Buď přijmeme vakcínu, nebo identifikujeme infikované jedince a umístíme je do karantény. Jedině tak se vrátíme do normálního života,“ uzavřel lékař.

Tagy: