Musíme počítat s tím, že Rusko nás odpojí od plynu, ale zatím to nehrozí, říká Fiala

Petr Fiala

Polsko a Bulharsko bez ruského plynu

Česko zatím nemá informace o tom, že by Rusko chtělo zastavit dodávky plynu do země. Novinářům to ve středu dopoledne řekl premiér Petr Fiala. Je ale podle něj třeba s tím počítat a vláda pro takovou situaci chystá plán.

„Samozřejmě v tuto chvíli nemáme informace, že by něco takového hrozilo Česku, a dokonce ani nejsou žádné signály, ale musíme s tím počítat, když vidíme, co Rusko v těchto dnech udělalo. Kroky k tomu, abychom zajistili dostatek plynu pro naše domácnosti a firmy, děláme,“ řekl premiér Petr Fiala v Poslanecké sněmovně novinářům.

Reagoval tak na zásadní informaci o tom, že ruská plynárenská společnost Gazprom ráno zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. Cena plynu pro evropský trh se pak výrazně zvýšila. Evropská unie oznámila, že chystá společnou reakci, podle polské i bulharské strany Gazprom porušil uzavřené smlouvy.

Podle Fialy Česko pracuje na plánu, co by se v takové situaci dělo. „Připravujeme plán, jak to uděláme. Bavíme se o tom s panem ministrem Síkelou pravidelně a děláme kroky, které by měly zajistit občanům České republiky dostatek energie ze všech možných zdrojů v případě, že by Rusko pokračovalo ve všech těch krocích, které vidíme v těchto dnech,“ dodal.

Pokud by Rusko skutečně k něčemu takovému přistoupilo, byl by to podle něj problém pro celou Evropu a musel by být vykomunikován jednoznačný a společný postup.

Plyn má Česko na měsíc

„Po určitou dobu bychom to zvládali. Ale pak by bylo samozřejmě nutné, aby nám pomohla Evropská unie a další státy. A solidárně jsme tu situaci řešili společně,“ doplnil premiér Fiala.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) má Česko zásoby plynu přibližně na měsíc, zásoby ropy a ropných produktů pak na více než 90 dní. Ještě v průběhu dubna podle něj byly dodávky stabilní.

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová postup Moskvy označila za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí. „Je to neoprávněné a nepřijatelné. A znovu to dokazuje, jakým je Rusko nespolehlivým dodavatelem plynu,“ prohlásila.

Členské země EU mají podle ní připravené nouzové plány, protože se na tuto situaci s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu připravovaly.

Tagy: