Exploze Muskovy rakety? Oddálí návrat člověka na Měsíc, ale paradoxně přiblíží lidstvo Marsu

Start kosmického dopravního systému Starship společnosti SpaceX proběhl úspěšně (18. 11. 2023).

Muskova raketa odstartovala

Neúspěšný let kosmické lodi Starship společnosti SpaceX Elona Muska může podle stanice CNN oddálit návrat lidstva na Měsíc. NASA totiž chce technologie společnosti využít k misi Artemis III, jež měla podle nejoptimističtějších plánů již v roce 2025 dopravit lidskou posádku na Měsíc. Na druhou stranu pohon založený na methanu, který raketa využila, představuje revoluční krok, popsal pro CNN Prima NEWS ředitel české kosmické kanceláře Jan Kolář. Muskova motivace v této volbě byla využitelnost technologie při případné kolonizaci Marsu.

Navzdory počátečnímu úspěchu při startu nejnovější test kosmického systému společnosti SpaceX selhal. Raketa Super Heavy se úspěšně odpojila od lodi Starship, a přestože samotná neplánovaně explodovala, mise pokračovala zdárně. Jejím hlavním cílem totiž bylo obkroužení Země lodí Starship, která nadále pokračovala ve svém kurzu. Pozemní tým s ní však po několika minutách ztratil kontakt, a proto došlo k její sebedestrukci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Musk jako Putinův muž? Samozvaný spasitel je mocnější než prezidenti, ovlivnila ho šikana

Podle stanice CNN může neúspěch přinést podstatné zpoždění ve vývoji projektu Starship a s ním spojených dalších misí. Zejména pak Artemis III, která má pod hlavičkou NASA dostat člověka na povrch Měsíce poprvé od roku 1972. Její plánovaný let měl právě modul Starship využít ke svému přistání.

Naopak optimistickou vyhlídkou může být využití methanového pohonu rakety. „Je to revoluční krok. Methan poprvé použili Číňani na svých menších, ale mnohem menších raketách. Motor Raptor, který Muskova firma vyvíjí, ho chce používat z několika důvodů. Jednak je šetrnější k životnímu prostředí. Ale víme, že celý motiv Elona Muska je dostat lidi na Mars a založit tam civilizaci. Tak se řídil podmínkami na Marsu, kde není atmosféra jako na Zemi a methan je tam možné vyprodukovat. Proto zkonstruoval motor na metan, který je po všech stránkách výkonnější než kerosin. Je to opravdu technologický pokrok dopředu,“ uvedl ředitel Kolář ještě před finálním neúspěchem. Ke zničení lodi nakonec došlo kvůli ztrátě signálu, nikoliv kvůli výbuchu jako při prvním dubnovém startu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jasný záblesk, pak mohutná exploze. Úřady v USA řeší záhadnou událost, lidem se třásly i domy

Tagy: