Epidemiolog, který se vzepřel lockdownům. Za covidu ho málem lynčovali, teď sklízí chválu

Švédského epidemiologa Andersa Tegnella během nejtužší covidové pandemie divže nelynčovali za to, že nezavádí stejně drakonická koronavirová opatření jako zbytek Evropy. Teď je za svůj konzistentní přístup veleben. List The Daily Telegraph vyzpovídal muže, který se vzepřel lockdownům.

„Zatímco v březnu roku 2020 podléhal na Západě jeden stát za druhým panice a uvaloval na své občany lockdown, švédský státní epidemiolog zachoval chladnou hlavu a držel se plánu,“ hodnotí Tegnellův přístup ke koronaviru The Daily Telegraph.

Cesta to ale nebyla snadná. Zpočátku byl epidemiolog chválený, když ale začaly růst počty koronavirových obětí, veřejnost kritizovala Tegnella za to, že provádí „experiment“ a hraje „ruskou ruletu“ se svým vlastním národem. Nakonec se ale karta zase otočila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Koronavirus zřejmě unikl z laboratoře, píše americké ministerstvo. Bílý dům krotí emoce

Švédsko sice zavádělo určitá opatření, nikdy ale nebyla tak drakonická jako ve zbytku Evropy. Většinou šlo o pouhá doporučení. Zakázané byly jen masové akce. Švédská ústava znemožňuje politikům provádět zdravotnická rozhodnutí, veškerou moc má v tomto ohledu Agentura veřejného zdraví (Folkmyndigsheten), které velel Tegnell.

Tegnell: Lockdown není řešení

Přestože se na epidemiologa snášela kritika i z politických řad, necouvl. „Když se vrátíte do dob španělské chřipky, už tam byly pokusy o lockdowny. Ale ve všech pandemických plánech, které jsme diskutovali v posledních letech, nebylo uzavření společnosti nikdy řešením,“ sdělil Tegnell s tím, že roli mohou podle něj sehrát jen velmi krátkodobé lockdowny.

Podle švédského epidemiologa by byla cena za lockdowny – které podle něj ovlivňují ekonomiku, děti, vzdělávání a duševní pohodu – až příliš vysoká. Tegnell se domnívá, že pro řadu koronavirových opatření, například pro omezení pobytu na čerstvém vzduchu, nebylo žádné vědecké opodstatnění.

Státy v Evropě podle Tegnella zaváděly lockdowny, protože viděly, že něco takového dělá Čína.

„Anders Tegnell se zkrátka nedomnívá, že by existovaly vědecké důkazy, které by ospravedlňovaly zavádění lockdownů,“ napsal The Daily Telegraph.

Tagy: