Američana odsoudili za vraždu, kterou nespáchal. Odseděl si téměř 15 let

Američan Joseph Webster si odseděl téměř 15 let za brutální vraždu, kterou nespáchal. Po čtyřech letech práce právníka Daniela Horwitze se dostal na svobodu a jeho osvobození je tak první v historii ve městě Nashville od založení revizní jednotky. Informoval o tom web americké CNN.

Úřad státního zastupitelství v okrese Davidson ve státě Tennessee oznámil, že Joseph Webster byl zbaven viny. Žalobce také doporučil, aby byl odsouzený muž propuštěn z vězení. Rozhodnutí předcházelo čtyřleté úsilí právníka Daniela Horwitze.

Podle advokáta bude Websterovo osvobození první v historii Nashvillu od založení revizní jednotky v roce 2016. Ta má za úkol právě posuzování případů, ve kterých stále panuje pochybnost.

V úterý v noci byl Webster převezen z vazby do zadržovacího střediska v Nashvillu. Poté se dostal na svobodu. Jeho matka Marie Burnsová na něj čekala před věznicí. Americkým novinářům řekla, že se snaží neplakat, protože kdyby brečela příliš, mohlo by její rozrušení přejít v panickou ataku.

Když vyšel Joseph ven, zkolabovala a další příbuzní ji museli přenést do auta, aby se vzpamatovala. „Bože, měj smilování. Miluju tě. Jsem tak ráda, že tě vidím,“ byla její první slova k synovi.

Nejasná vražda Leroye Owense

Webster byl v roce 2006 usvědčen z brutální vraždy Leroye Owense, která se stala v roce 1998. V té době byl ve vazbě kvůli méně závažnému zločinu, za který byl také odsouzen. Ve vězení tak strávil téměř 20 let, z toho 15 kvůli vraždě, kterou nespáchal.

Owens byl v domě svého přítele, když dveře rozrazili dva muži, kteří přijeli v bílém autě, a začali ho mlátit. Podle soudu vznikl konflikt kvůli drogám. Owens dokázal uprchnout do jiného domu. Jeho majitel ale požádal pohmožděného a vyděšeného Owense, aby odešel. Když se Leroy pokusil znovu utéct, muži ho dohnali a zabili.

Svědci v té době identifikovali muže, který Owense zavraždil, jako Webstera, a to kvůli autu. Několik členů rodiny Owensových však později úřadům sdělilo, že se k vraždě přiznal jeden z jeho příbuzných, který byl zároveň vlastníkem auta.

Právě to přimělo soud nyní změnit názor. „Státní zástupce a obhájce tvrdí, že důkazy, které nebyly dříve předloženy porotě ani soudu, naznačují, že vraždu Leroye Owense spáchala jiná osoba,“ stojí v rozhodnutí soudu.

Tagy: