Muže přinutili vykopat zákopy, pak je zastřelili. V Berezivce pátrají po masovém hrobu

Reporét CNN Prima NEWS Patrik Kaizr uvedl, že v Berezivce začíná pátrání po masovém hrobě obyvatel

V Berezivce začíná pátrání po masovém hrobě obyvatel

Stovky zabitých civilistů a zničené domy. To po sobě zanechala ruská armáda poté, co se stáhla z Kyjevské oblasti. Na místě nyní probíhá shromažďování důkazů o možných válečných zločinech. V jedné z osvobozených vesnic – Berezivce – je i reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Stejně jako v jiných obcích v okolí ukrajinské metropole vyšetřovatelé hledají oběti, které si vyžádala ruská okupace. Pátrací akce po masovém hrobu začínají i v Berezivce nedaleko obce Buča.

„Za malý okamžik začne pátrání a pravděpodobně i vykopávání masového hrobu, který by se měl nacházet v nedalekém lese. Vesnice je značně poškozená,“ sdělil z místa reportér Kaizr. Podle informací, které získal, by v hrobu měli být převážně civilisté z Berezivky či blízké vesnice.

„Jednat by se mělo zejména o muže. Ty měli zajmout ruští vojáci a následně je donutit, aby se podíleli na vykopávání zákopů. Když s touto prací skončili, měli je okupanti zastřelit a pohřbít právě v blízkém lese,“ pokračoval. Právě ve středu začínají práce, které by měly odhalit další možné válečné zločiny.

„Jedná se o méně mediálně známý případ. O tom, jak pátrání dopadne, jak vyšetřovatelé budou postupovat a zda hrob naleznou, vás budeme informovat,“ dodal Kaizr.

Tagy: